Mbuyamba: "Had ook een hartstilstand op het veld kunnen krijgen"

Xavier Mbuyamba in duel met Naci Ünüvar
Xavier Mbuyamba in duel met Naci Ünüvar Foto: © BSR Agency

Xavier Mbuyamba maakte zondagmiddag na maandenlange afwezigheid zijn rentree voor FC Volendam in de uitwedstrijd tegen FC Twente. De 22-jarige verdediger speelde voor het eerst met een onderhuidse defibrillator nadat hij met hartproblemen kampte.

Mbuyamba kon nog niet imponeren tegen FC Twente en ging flink in de fout bij een tegengoal. "Het ging niet top", reageerde hij in gesprek met De Telegraaf. "Maar ik voelde me eindelijk weer voetballer. Ik heb niet het gevoel dat hier een andere Xavier Mbuyamba zit. Ik ben gewoon dezelfde. Als de hartritmestoornis wordt geconstateerd gaat er van alles door je hoofd. Maar uiteindelijk werd er bevestigd wat ik van binnen al die tijd al dacht en voelde: dat ik hoe dan ook zou terugkeren. Ik was blij dat ik weer kon gaan spelen."

Mbuyamba is de medici dankbaar. "Achteraf ben ik blij dat ze de kleine afwijking hebben gevonden en dat – ter primaire preventie – een S-ICD is geïmplanteerd. Als ze er niet achter waren gekomen, dan had ik een verhoogde kans op een hartstilstand op het veld gehad, zoals Christian Eriksen kreeg. Of ik me nu veiliger voel dan voorheen? Niet per se, want ik denk er tijdens trainingen en wedstrijden eigenlijk helemaal niet aan en voel dat apparaatje ook helemaal niet zitten", aldus de verdediger.

Als basisspeler moest hij wel weer even wennen. "Op trainingen heb je minder 'onverwachte momenten', omdat het niveau van FC Twente nu eenmaal hoger is dan dat van ons. Toch heb ik geen seconde getwijfeld of ik zou spelen, want de honger is groot. Ik heb de trainer gezegd dat ik graag zou starten."

Lees meer:
0 reacties