"Mees Hilgers en Daan Rots hebben allebei een heel hoge potentie"

Voetbalclubs scouten tegenwoordig niet alleen meer langs de zijlijn, maar gebruiken ook veel data. Sebastiaan Pot, de zoon van Cor Pot, werkt bij SciSports en kent het belang van data.

"Laat ik het simpel zeggen: het succes van bijvoorbeeld Go Ahead Eagles of Sparta is geen toeval. De scouting is daar op orde en ze gebruiken data", zegt Pot in gesprek met het Algemeen Dagblad . SciSpots omschrijft zichzelf als 'het snelstgroeiende sportanalysebedrijf ter wereld en toonaangevend leverancier van voetbaldata'. "We werken inmiddels voor 75 clubs. Onder andere Union Berlin, Ajax, Feyenoord, Leeds United, Rapid Wien, Legia Warschau, Rode Ster Belgrado, Club America in Mexico en Cerezo Osaka uit Japan" aldus Pot, die aangeeft dat spelers tot in de kleinste details geanalyseerd kunnen worden. "We kunnen spelers goed vergelijken met andere spelers in diezelfde competitie of in vergelijkbare competities. En nog mooier: we kunnen een voorspelling doen van zijn mogelijkheden in de toekomst. Daar zijn wij echt uniek in."

Zo kent Pot een paar pareltjes. Hij noemt de Noor Aune Selland Heggebø van SK Brann. "Heel interessant profiel. Ja, het tweede niveau in Noorwegen is niet indrukwekkend. Maar het gaat om potentie. Said Hamulic bijvoorbeeld, die jongen komt uit Leiderdorp. Die jongen speelde ergens in Litouwen en scoorde veel. Nu in de Poolse hoogste afdeling bij Stal Mielec maakt hij weer goals aan de lopende band en kost hij misschien wel een miljoen. In Nederland was dat een goede aanvaller geweest, maar niemand had hem in kaart." FC Twente zou overigens geïnteresseerd zijn geweest in de spits . "Het in kaart krijgen van zulke spelers, dat kan met onze data", vervolgt Pot. "En als je zoekt naar een nieuwe Joey Veerman, dan voldoen Thomas van den Belt van PEC en Lewis Schouten van Jong AZ aan dat profiel. Of zij dat niveau ooit halen, weet je nu niet. Maar hun spel lijkt erg op de manier van spelen van Veerman. De profielen van Mees Hilgers en Daan Rots van FC Twente, heel hoge potentie allebei. Net als Amin Sarr van Heerenveen, die gaat echt geld opleveren."

Lees meer: