Michal Sadilek naar het EK? Dit levert het op voor FC Twente

Michal Sadilek in het shirt van Tsjechië
Michal Sadilek in het shirt van Tsjechië Foto: © Pro Shots

Het EK ligt in het verschiet, en dat betekent ook dat de definitieve selecties op 7 juni bekend moeten worden gemaakt. Veel spelers zal FC Twente niet gaan afvaardigen, Michal Sadilek (Tsjechië) is hoogstwaarschijnlijk de enige speler die actief zal zijn op dit toernooi schrijft Jan Willem Spaans bij Voetbal International. Echter kan dit de club alsnog een aardig zakcentje opleveren.

"De UEFA vergoedt clubs namelijk voor de tijd dat ze hun spelers moeten missen" valt er te lezen. "Als selecties op de bekendgemaakt worden, gaat de teller lopen, soms zelfs al een beetje met terugwerkende kracht. De UEFA keert ook uit voor het 'lenen' van spelers tijdens de kwalificatiereeks, maar dat zet weinig zoden aan de dijk. Een club krijgt ongeveer 3600 euro per keer dat een van zijn spelers tijdens een kwalificatiewedstrijd (of een ontmoeting in de Nations League) op het wedstrijdformulier verschijnt."

"Het EK zelf is daarentegen een stuk lucratiever", gaat Spaans verder. "In iets meer dan een maand tijd deelt de UEFA 140 miljoen euro uit aan de clubs van de deelnemende spelers, tien miljoen meer dan op het vorige EK. De betalingen beginnen tien dagen voor de eerste wedstrijd van het land. Hoeveel geld krijgen clubs? Wel: de UEFA verdeelt clubs in drie afdelingen: categorie 1, 2 en 3. Nederland staat al jaren in categorie 1, waardoor alle clubs in de Eredivisie zich mogen verheugen op het maximale bedrag."

"Als de UEFA woord houdt en de verdeelsleutel handhaaft die in 2021 gehanteerd werd, komt dat neer op een bedrag van ongeveer 9400 euro per speler per dag. Dat betekent dat een speler die na de groepsfase naar huis moet, goed is voor bijna 200.000 euro. Sneuvelen in de achtste finale is een kleine 250.000 waard, de kwartfinale gaat richting drie ton, de halve finale bijna 350.000 en wie tot het einde meedoet, mag zich verheugen op een slordige 375.000 euro", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties