"Moeten de spelers van FC Twente het vliegtuig zelf besturen?"
FC Twente heeft in de komende weken twee weken een druk programma met wedstrijden tegen Almere City, Manchester United, NAC Breda, Fenerbahce en Feyenoord. De gelouterde basketbalcoach Ron Adams vindt het schema van de Tukkers echter nog wel meevallen.
"Moeten de spelers het vliegtuig zelf besturen? Moeten ze zelf koken? In de play-offs van de NBA gaan de spelers in een week tijd meerdere keren door drie verschillende tijdszones en niemand vindt daar wat van", vertelt hij op de website van Tubantia. "Maar ik weet niet wat de fysieke belasting van een voetbalwedstrijd is in vergelijking met basketbal", benadrukt Adams.
Colin de Graaf, de performancetrainer van FC Twente, weet dat wel. "Een basketbalveld is een stuk kleiner, je hebt minder spelers, en je kunt constant doorwisselen", reageert hij. "Ik krijg ook wel eens de vraag waarom hockeyploegen op de Olympische Spelen een dag later alweer een wedstrijd kunnen spelen en voetballers niet. Ook bij hockey wisselen ze tijdens wedstrijden door, het veld is minder breed en je hebt minder te maken met explosieve sprints."
"Het is wetenschappelijk bewezen dat je hamstrings 72 uur nodig hebben om te herstellen van dat soort sprints", vervolgt hij. "Uit de data blijkt dat boven de 25 kilometer het verschil wordt gemaakt (een speler als Mitchell van Bergen haalt 33 á 34 kilometer per uur, red.) In basketbal heb je die sprints nauwelijks, en daarom zijn veel sporten ook niet te vergelijken met voetbal. De hamstring is als het ware de motor van alle explosiviteit. Als het daar niet goed zit, loop je tegen veel meer kwaaltjes aan", besluit De Graaf.