Nederland ondanks doelpunt voormalig FC Twente-aanvaller niet langs Slowakije

Het Nederlands elftal heeft donderdagavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen Slowakije. In Slowakije kwam Nederland al vroeg op achterstand, maar aan het begin van de tweede helft maakte Oranje gelijk via voormalig FC Twente-aanvaller Quincy Promes, die van 2011 tot 2014 onder contract stond bij FC Twente en enkele jaren in de jeugdopleiding van de club speelde.

In het Slowaakse Trnava begon Oranje rommelig aan de wedstrijd en ook Slowakije was nog zoekende. Toch scoorde Slowakije al na zeven minuten de 1-0. Voormalig Willem II-spits Adam Nemec kopte de bal achter doelman Jeroen Zoet en Daley Blind zag er daarbij niet goed uit. Na bijna een kwartier spelen kreeg Nederland zijn eerste grote kans via Van de Beek, maar hij schoot voorlangs.

Vlak voor het halfuur spelen kwamen Oranje en Zoet goed weg. Juraj Kucka schoot van circa dertig meter, maar trof de lat. Tien minuten voor rust probeerde Memphis Depay het met een vrije trap van ver, maar doelman Martin Dubravka kon de bal wegboksen. Vlak daarna knalde Martin Hamsik net naast het doel van Zoet en schoot Davy Pröpper net over. Net voor de rust voorkwam Zoet een 2-0 achterstand, daar hij een schot van Kucka over de lat tikte.

Oranje, dat aan de tweede helft begon met één wijziging (voormalig Feyenoorder Ruud Vormer voor Van de Beek), begon met veel energie aan de tweede helft en na 53 minuten was het Memphis met een goede kans. Pröpper legde de bal goed neer, maar Dubravka redde goede. Vlak daarna werd het dan toch 1-1. Spartak Moskou-aanvaller Promes rondde een snelle aanval af door de bal hard achter Dubravka te schieten. Vlak daarna was het weer Oranje met een goede aanval, maar invaller Vormer kreeg de bal niet in het doel.

Met nog iets meer dan een kwartier te spelen bracht Koeman Eljero Elia en Steven Berghuis in voor respectievelijk Patrick van Aanholt en Pröpper, maar dat leverde geen impulsen op. De wedstrijd bloedde wat dood en tien minuten voor tijd verving Marten de Roon Kevin Strootman en vijf minuten voor tijd mocht AZ-spits Wout Weghorst invallen voor doelpuntenmaker Promes. Vlak daarna had Vormer wel de winnende kunnen maken, maar Dubravka bracht redding. Hierdoor bleef het 1-1.