Verbazing bij Brama: ''Die schepten als eersten hun bord vol''

Wout Brama keerde afgelopen zomer terug bij FC Twente om te promoveren naar de Eredivisie. De routinier slaagde in die missie, maar moesten in het begin wel wennen bij zijn oude club.

"Ik wist dat FC Twente er niet rooskleurig voor stond, maar de situatie was nog een graadje erger dan ik dacht", blikt Brama terug in gesprek met Voetbal International. "Niet alleen op het veld, maar ook in veel geledingen van de club was de kwaliteit weg. Een bepaalde manier van denken, waarin een aantal zaken altijd vanzelfsprekend was, ontbrak."

"Na een training was ik bijvoorbeeld gewend om samen te eten", vervolgt de middenvelder. "Gebeurde niet meer. De groep was veel minder volwassen. In de kampioensploeg van 2010 was ik met 24 jaar een van de jongste spelers in de basiself. Persoonlijkheden als Kenneth Perez, Blaise Nkufo, Sander Boschker en Theo Janssen smeedden een bepaalde profcultuur in de ploeg."

Dat verdween bij FC Twente en Brama geeft een voorbeeld. "Nu waren we op trainingskamp aan het eten en de jongste gasten die eigenlijk alleen maar op stage waren, stonden als eersten op om hun bord vol te scheppen. Heel bijzonder vond ik dat", reageert hij vol verbazing. "Dat haalde je vroeger niet in je hoofd. Maar dat was in juli wel de situatie van het moment. Ik was met half A1 op trainingskamp en waande me een leraar die op schoolreisje van alles moet uitleggen."

Brama had geen spijt van zijn terugkeer, maar voelde wel veel verantwoordelijkheid. "Ik dacht: Er moet hier wel wat gaan gebeuren. Straks komen hier 25 duizend mensen en die komen echt niet omdat Woutje Brama een dubbele schaar eruit gooit. Achteraf bleek dat het financiële verhaal ook anders was dan mij was geschetst. Daar baalde ik van. Ik stak tenslotte wel mijn nek uit. Dat leverde een druk op die ik het hele seizoen wel heb gevoeld."

Foto: Sportfoto-Oost

Lees meer:
0 reacties
Agenda
wo
24/04
FC Twente
18:45
Almere City
zo
5/05
AZ
16:45
FC Twente
zo
12/05
FC Twente
14:30
FC Volendam
zo
19/05
PEC Zwolle
14:30
FC Twente
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 30 78 81
2 Feyenoord 30 54 72
3 FC Twente 30 26 60
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
Bekijk de hele stand