Coolen: ''Niet de beste verdediger, maar wel de beste voetballer''

( 1 reacties)
Coolen: ''Niet de beste verdediger, maar wel de beste voetballer''

Rini Coolen heeft een bewogen jaar achter de rug. In januari werd hij bij Rosenborg BK aangesteld als directeur van de academie, maar na het ontslag van Kare Ingebrigtsen werd de voormalig FC Twente-trainer voorgeschoven als interim-trainer. 

"De doelstellingen waren helder", vertelt de oefenmeester in gesprek met Voetbal International. "Plaatsing voor de Europa League was voor Rosenborg super belangrijk. Dat heeft de club acht miljoen euro opgeleverd. Daarnaast stonden we tweede in de competitie en een club als Rosenborg hoort eigenlijk kampioen te worden", aldus Coolen, die 'variatie' aanbracht in de speelwijze van de Noorse topclub. 

"Onder Kare Ingebrigtsen speelde Rosenborg in een 4-3-3-formatie met de punt naar achteren. Vanuit het middenveld spelen ze hier dan met twee innerluppers", legt hij uit. "Als de buitenspelers wijd opereren komen de innerluppers vanuit het middenveld veel in the box. Ik wilde echter ook dat het elftal met een nummer 10 zou kunnen gaan spelen. Dan kun je namelijk sneller druk zetten en krijg je iets meer controle. Cruciaal in die speelwijze is de bezetting van de nummer 6", aldus Coolen. 

"Vaak is dat een fysiek sterke speler, een breker. In mijn beginperiode bij FC Twente speelden we met Peter Niemeyer in die rol, maar gaandeweg zetten we de volgende stap door te switchen naar Wout Brama", blikt hij terug. "Niet de beste verdediger, maar in de omschakeling wel de beste voetballer. Het hele seizoen hebben we met Rosenborg in de speelwijze gevarieerd. Soms met de punt naar achteren, soms met een nummer 10", besluit Coolen over zijn tactische strijdplan. 

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 5 Dec 2018 om 11:37
    De man praat wel in verleden tijd! Helaas.