Van Leeuwen verklapt: ''Over meer dan 150 spelers gesproken'' Espinosa verklapt: ''Dan wordt mijn contract automatisch verlengd'' Ten Voorde analyseert: ''Dat is geen optie met deze selectie'' ''Ook bij FC Twente krijg ik mee dat er soms over me wordt gemord'' Roemeratoe maakt indruk bij FC Twente: ''Dat is hartstikke mooi''

''Door het grote geld is het allemaal te voorspelbaar''

( 2 reacties)
''Door het grote geld is het allemaal te voorspelbaar''

Dieter Schwemmle, de Duitser met zijn lange haren en zijn prachtige snor. In 1974 kroonde hij zichzelf en FC Twente bijna tot kampioen van Nederland, maar dat ging niet door. De meesten herinneren hem zich vanwege die ene treffer tegen Haarlem. 

Zelf gaat het goed met Dieter Schwemmle, tegenwoordig woonachtig in het Italiaanse Merano. Hij vertelt over zijn debuutwedstrijd voor FC Twente: "Blauwe lucht en 25 graden: ideaal Schwemmle-weer". 12 augustus 1973 is de dag geweest van zijn debuut tegen Haarlem. "Ze hadden me gehaald als opvolger van René van de Kerkhof. Het was de openingswedstrijd van het seizoen. Ik was erop gebrand om het publiek te laten zien wat ik in huis had."

Schwemmle stond tegenover Theo van Duivenbode, voormalig Europacup-winnaar, maar die kon hem de rappe Duitser niet volgen: "Hij deed alle bewegingen mee die ik maakte, alleen de verkeerde kant op. Alles lukte. Ik had het gevoel dat ik zweefde. Het zijn de momenten waar je het voor doet. We hadden dat jaar ook een geweldig team. Tot de voorlaatste wedstrijd tegen Feyenoord was er uitzicht op het kampioenschap.”

Na zijn voetbalcarrière werd hij autoverhuurder: "Voetbalglorie is mooi. Maar het is ook relatief. Als je eenmaal gestopt bent, is het nog een tijdje een bonus en daarna valt het weg. Je moet opnieuw beginnen, jezelf opnieuw bewijzen in een wereld die er niets omgeeft dat je ooit bij Twente hebt gespeeld."

Z'n belangstelling voor het voetbal is dan ook niet groots meer: "Door het grote geld is het allemaal te voorspelbaar. De spanning is eraf." Twente volgt hij echter nog steeds wel: Het kampioenschap, de degradatie en de terugkeer naar de eredivisie: vanuit Merano beleefde hij het mee.

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 22 Jul 2019 om 09:12
    Ik herinner me me nog alsof het gisteren was, omdat niemand hem kende was hij zeker in begin van de competitie ongrijpbaar, geweldig !
  • 21 Jul 2019 om 22:58
    Ikzeg. Dieter die dag vergeet ik nooit meer. Maar om bijna kampioen te worden was bijna op het laatst nog mogelijk. Maar toen mocht het niet baten. Dieter nog bedankt voor jouw mooie momenten.
zondag 24 november 2019
16:45
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›