KNVB start met VAR-communicatie in deze 15 Eredivisie-stadions

5
KNVB start met VAR-communicatie in deze 15 Eredivisie-stadions

De KNVB gaat starten met VAR-communicatie op de videoschermen in de Eredivisie, zo laat de voetbalbond dinsdag weten. Bij een VAR-ingreep zal op de videoschermen aangegeven worden worden wat de reden van de ingreep is, zodat het publiek begrijpt waar het spel stilligt.

Tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal werd al met succes een proef gedaan met VAR-communicatie op de videoschermen. De Eredivisieclubs hebben in overleg met de Eredivisie CV en de KNVB afgesproken om vanaf speelronde 10 in het aankomende weekend de communicatie op de schermen in de stadions te tonen.

"Eén van de verbeterpunten die voortkwamen uit het eerste seizoen VAR in de Eredivisie, was dat het publiek beter geïnformeerd wilde worden over VAR-situaties", meldt de KNVB op de officiële website. "Te vaak wisten toeschouwers niet precies waarom de VAR ingreep. Een manier om daar meer duidelijkheid over te verschaffen, is de vermelding op de videoschermen in de stadions."

"Op het moment dat de VAR contact zoekt met de scheidsrechter over een mogelijke herziening van een beslissing, wordt vanuit het ARAG KNVB Replay Center per tablet ingevoerd om welke situatie het gaat", aldus de voetbalbond. "Bijvoorbeeld: 'check mogelijk hands' of 'doelpunt afgekeurd - buitenspel'. Dit bericht wordt rechtstreeks gepubliceerd op de videoschermen."

De stadions van FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk hebben geen geschikte videoschermen. Wanneer deze clubs ook de beschikking hebben over bruikbare schermen voor de VAR, kunnen ze ook gebruik maken van de communicatie. 

5 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 15 Oct 2019 om 22:24
  • Quote van 15 Oct 2019 om 13:36
   Nouja , heb je alsnog niks aan als hij "onterecht" niet ingrijpt
  Ga er maar gerust van uit dat de Var samen met de scheids en grensrechters incl de 4e man gewoon samen niet eerlijk het spelletje beoordelen .Nu zeg ik het nog netjes ,eigenlijk ligt het er vaak duimendik bovenop dat het een vriendenzootje is die elkaar dekken ! Gewoon heel duidelijk hun voorkeur tov de grote drie laten prevaleren waar hoe dan ook de kampioen uit voor moet komen !Zou het geen idee zin om ipv dat vriendenkliekje uit elkaar te trekken en daarvoor de Var te vervangen door bv Belgen/Duitsers /Engelsen ?Zoals het nu gaat is het een corrupte bende ,meer niet !
 • 15 Oct 2019 om 20:45
  Ik ben van mening dat een gemiddelde scheids niet zo heel veel fouten maakt. Dat de belangrijkste fouten doelpunt gerelateerd zijn. Ik ben van mening dat voetbal een semi-contact-sport is, dat voetbal een 'geest' heeft, dat wedstrijden een 'geest' hebben.Ik ben van mening dat de ene wedstrijd iets fysieker is dan de andere. En dat foute en goede beslissingen voor en tegen zich uiteindelijk balanceren.
  Ik ben van mening dat de gemiddelde scheids niet voor of tegen een club is, dat het concept thuisfluiter niet bestaat. Dus ik vind de VAR in deze vorm volledig overbodig. Speler van Utrecht (Tegen FCT thuis) had geen rood hoeven hebben. En dat Selahi een schop krijgt, maar dat de dader ermee weg kan komen, so be it.
  Ik ben dus van mening dat de VAR naar de achtergrond moet verdwijnen, Spelers die zich ongezien ernstig misdragen achteraf gestraft moeten worden.
  Ik denk dat de VAR enkel op verzoek gebruik moet worden
  1) Op verzoek van de scheids, wanneer de scheid besluit iets terug te willen zien2) Op verzoek van trainer/aanvoerder, middels contests. Teams moeten zelf een staflid aanstellen die via de beelden meekijkt, die de bank kan adviseren. 3 contests per wedstrijd per team. Bij een foute contest verliezen ze er 1, bij een goede verliezen ze er geen. 3) Scheidsen van TV trekken. Geen interviews doen. Geen prominentie geven. Hoe meer je ze in de spotlight zet, hoe meer druk, hoe ijdeler ze worden.
  Leg VAR dus neer bij de eindverantwoordelijken en de deelnemers: In het veld, op de bank.
  wat we nu zien is een KNVB die alles wat krom is recht tracht te lullen. VAR maakt fout op fout (vaak door het niet te zien) en de KNVB is als 'Wij van WC eend, adviseren WC eend'. Hebben zichzelf een voorzichtige 73% succesmarge aangepraat, door zichzelf te onderzoeken. VAR moment van de week was onlangs Espinosa - een goed moment. Maar die 2 a 3 discutabele VAR-momenten (of VAR afwezigheid) daar hoor je ze niet over. Als je dan complete speelrondes neemt, en ziet hoe onmeunig veel discussie en afgunst er bestaat mbt VAR, dan is de VAR gewoon een heel negatief element. Als voorheen een overtreding niet geconstateerd werd dan bestond er geen discussie, nu is het wekelijks gal spugen over de VAR. Het gaat amper meer over voetbal.
  De VAR is te dominant, te inconsequent, te vertragend, te prominent, te voetbalgeest dodend. Voetbal is van nature emotie, is van culthelden, is van folklore, is van hand van god, tot spuug een duutser. Is van breker Ramos tot Schwalbe Suarez….
  VAR is karaktermoord dat het ruwe spel te glad maakt.
 • 15 Oct 2019 om 20:10
  Ja, dat is het probleem.... Tuurlijk
 • 15 Oct 2019 om 20:10
  Je moet niet willen bouwen op een scheef gelegd fundament.
 • 15 Oct 2019 om 13:36
  Nouja , heb je alsnog niks aan als hij "onterecht" niet ingrijpt
zondag 15 maart 2020
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›