'Er waren al veel geruchten, maar FC Twente ontkende dat telkens''

Rui Pinto is de grote klokkenluider achter Football Leaks. De Portugese hacker, die in eigen land verdacht wordt van afpersing en het op illegale wijze verkrijgen van informatie, was medeverantwoordelijk voor de 'val' van FC Twente.

"De jongen is eigenlijk de Snowden van het voetbal", zegt Iwan van Duren bij Voetbal International. "En zoals met alle klokkenluiders in Nederland eindig je in een caravan of zelfs in een cel. Dat is blijkbaar deze wereld. Je vertelt wat er allemaal fout is in het voetbal en jij hangt."

FC Twente ging in zee met investeringsmaatschappij Doyen en veel van die documenten werd blootgelegd. "Het eerste slachtoffer wat heel erg bekend was, ook in Engeland en Duitsland, was 'FC Enschede' uit Nederland. Het was eigenlijk de eerste grote zaak", aldus Van Duren, die slachtoffer misschien niet het goede woord vindt. "Maar de dader die gepakt werd."

Voormalig FC Twente-voorzitter Joop Munsterman ging de samenwerking met Doyen aan. "Munsterman had allemaal keurige boekhoudingen ingeleverd", weet Van Duren nog. "Maar er waren allerlei subcontracten en die heeft de hacker blootgelegd."

Het is verboden dat externe partijen invloed hebben op het transferbeleid, omdat de eigendomsrechten volledig bij een club moeten liggen. "Dat is waar FC Twente volledig de mist mee inging met Doyen. Dat werd door FC Twente altijd ontkend", vult collega Tom Knipping aan. De onderzoeksjournalist, die vaak getipt was, vroeg het meerdere malen aan de club. "Er gingen veel geruchten over, maar FC Twente ontkende het telkens."

"Totdat Football Leaks kwam en die contracten opeens publiceerde", vervolgt Knipping. "Toen stond de KNVB ook volledig in het hemd en voor schut. Dat heeft eigenlijk vooral de val van FC Twente ingeleid, want FC Twente werd daar ernstig voor gestraft. Ze mochten drie jaar Europa niet in en moesten ook compensatie betalen aan alle andere clubs in de Eredivisie vanwege valse concurrentie."

Knipping vindt het deels wel vreemd dat Rui Pinto vervolgd wordt en er geen steun is vanuit de voetbalwereld. "Andere clubs hebben compensatie geëist van FC Twente en ook gekregen. Allerlei belastingautoriteiten zijn achter mensen als Tadic, Messi en Ronaldo aangegaan vanwege belastingontduiking. De UEFA pakt nu Manchester City, dus zij maken allemaal gebruik van de documenten die de hacker heeft gestolen. Nu wordt hij vervolgd en niemand in de voetballerij neemt het voor hem op."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
wo
24/04
FC Twente
18:45
Almere City
zo
5/05
AZ
16:45
FC Twente
zo
12/05
FC Twente
14:30
FC Volendam
zo
19/05
PEC Zwolle
14:30
FC Twente
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 30 78 81
2 Feyenoord 30 54 72
3 FC Twente 30 26 60
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
Bekijk de hele stand