FC Twente wil met jurist en FBO om tafel: ''Niet worden verrast'' Update: Vuckic reageert: ''Mijn focus is volledig op FC Twente'' Kritiek op Van Leeuwen: ''Daar heeft hij compleet gefaald'' 'KNVB zet vol in op doorspelen: play-offs naar enkel duel' OPROEP | Kaartenactie Twentefans voor zieke en jarige Sørensen

''Voor kleine clubs niet aantrekkelijk om in jeugd te investeren''

0
''Voor kleine clubs niet aantrekkelijk om in jeugd te investeren''

FC Twente verdiende tussen 2014 en 2018 meer aan transferinkomsten dan Feyenoord, maar dat zorgde er niet voor dat de Tukkers uit de financiële problemen kwamen. Ondertussen loopt Ajax steeds verder uit in de Eredivisie.

"De kleinere clubs voeren nauwelijks een effectief transferbeleid", zegt sporteconoom Thomas Peeters van de Erasmus Universiteit in gesprek met Trouw. "Ze hebben geen meerjarige contracten en betalen en incasseren geringe transfersommen. Het idee dat de kleinere clubs veel tijd en energie stoppen in het opleiden van spelers en daar een flinke vergoeding voor krijgen, klopt niet."

Volgens Peeters, die samen met Sam Hoey de resultaten van voetbalclubs uit heel Europa uit maar liefst 766 jaarverslagen van 172 clubs uit de periode 2014-2018 onderzocht, loont het voor kleinere clubs niet om te investeren in de jeugdopleiding.

"Je moet er extreem veel opleiden om één goeie te hebben", meent de econoom. "Ajax heeft heel veel goede jeugdspelers, en in mindere mate geldt dat voor PSV en Feyenoord. Die overspoelen de markt. Daar kunnen kleine clubs niet tegenop. Het succesmodel van de grote clubs zorgt ervoor dat het voor kleine clubs niet aantrekkelijk is om in de jeugd te investeren."

"Op een incidentele meevaller na", doelt hij op Frenkie de Jong, die in de jeugd van Willem II en RKC Waalwijk speelde en door Ajax voor miljoenen aan FC Barcelona werd verkocht. "Het meeste verdienen clubs nog, als een speler later wordt doorverkocht."

Peeters denkt dat een maximum aantal jeugdcontracten een oplossing zou kunnen zijn. "Dan is de kans groter dat talenten bij andere clubs terecht komen. Nu loont het voor grote clubs om de jeugdopleiding van kleinere clubs leeg te halen in plaats van ze te helpen de eigen jeugd op te leiden."

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zondag 15 maart 2020
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›