'Computermodel' voor restant Eredivisie? ''Een kleinere bonus''

6
'Computermodel' voor restant Eredivisie? ''Een kleinere bonus''

Adviesbureau Hypercube heeft een computermodel ontwikkeld waarmee de competitie in minder speelrondes kan worden uitgespeeld, zo weet Voetbal International te melden. Op basis van prestaties en het afgewerkte programma kan een nieuwe stand worden gemaakt.

"Zonder er een wiskundig verhaal over algoritmes van te maken, komt het hier op neer: we kunnen de puntentotalen van alle deelnemende clubs zodanig schalen dat de kansen die clubs tot op de dag van vandaag op het veld hebben verworven, intact blijven. Dat zorgt voor maximale eerlijkheid en bezorgt iedereen een spannend einde van het seizoen. Je zou er bijvoorbeeld aan kunnen denken om Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord nog te spelen, zodat iedereen op 26 wedstrijden staat", legt hij uit.

"Vervolgens schrap je de rondes 27 tot en met 30 en maak je een nieuwe stand. Wat dat voor clubs betekent, rekent de computer uit. Zo wordt er onder meer rekening gehouden met het programma dat clubs hebben afgewerkt. Simpel gezegd: een club die een makkelijker programma heeft gehad krijgt een kleinere bonus dan een club die een moeilijk programma heeft gehad", aldus Nieuwenhuis. 

"Zo ontstaat weliswaar een gekunstelde ranglijst, maar wel een die recht doet aan hetgeen de clubs tot nu toe hebben gepresteerd. Zo kan je met een verhaal komen naar je sponsors, fans en houders van de uitzendrechten. Stel dat de overheid straks de regels versoepelt en dat je nog een paar weken zou kunnen voetballen? Dan moet je ervoor zorgen dat álle clubs relevante wedstrijden hebben", stelt hij. 

"Er staat veel meer op het spel dan alleen een schaal. Het gaat om de continuïteit van de bedrijfstak", vervolgt Nieuwenhuis. "Iedereen heeft de inkomsten keihard nodig. Daarbij zullen ook andere beslissingen binnen de competitie op een nette manier uitgevochten moeten worden, zoals de strijd om Europa League-plaatsen en promotie en degradatie. Mijn nachtmerrie is dat de huidige stand straks maar wordt gepakt omdat men het niet meer weet. Dat zou pas echt oneerlijk zijn", beseft hij. 

6 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 24 Mar 2020 om 15:21
  Dit is meer een lotterij dan een realistisch plan. Het enigste eerlijke en reële is geen degradatie de ploeg die nu op nummer 1 staat is kampioen. En de 2 bovenste ploegen uit de kkd promoveren.
 • 24 Mar 2020 om 13:54
  Idioter moet het niet worden
 • 24 Mar 2020 om 13:39
  En de clubs die na de berekening onder de streep staan zullen zeker tevreden zijn? Haha hou toch op dit is onmogelijk. Voetbal is niet te berekenen
 • 24 Mar 2020 om 13:23
  Berekening is leuk maar ploegen kunnen straks sterker terugkomen of juist minder goed presteren. Je kunt niet voorspellen hoe het restant zou verlopen op basis van voorgaande resultaten. Kijk alleen al naar Twente - AZ als die wedstrijd op basis van voorgaande resultaten ingeschat had moeten worden had Twente de punten niet gehad. Zelfde geldt wellicht voor AZ tegen Ajax. Het blijft voetbal, dat is lastig in te schatten.
 • 24 Mar 2020 om 13:06
  Hierin wordt niet gedacht aan de vorm waar ploegen inzaten dus zeer oneerlijk.
 • 24 Mar 2020 om 12:55
  Alsjeblieft niet zeg. Kap het dan gewoon helemaal af. Geen kampioen geen degradatie. En na de zomer weer hervatten
zondag 20 september 2020
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›