Column: Hoe Stalin FC Twente hielp

3
Column: Hoe Stalin FC Twente hielp

Dit seizoen speelt de Georgiër Giorgi Aburjania voor FC Twente. De club kent zijn vaderland sinds 1972: FC Twente – Dynamo Tbilisi. Ik kon nog terecht op de Jongensrang...

Ondanks de eigen taal en zelfs een eigen schrift was Georgië destijds slechts een deel van de Sovjet Unie. Tubantia na de loting: 'Tiflis ligt in de Kaukasus, ongeveer halverwege de Zwarte en de Kaspische Zee, nabij het drielandenpunt met Turkije en Perzië.' Dat had men bij Twente nodig. Na de periode Kees Rijvers bracht seizoen '72-'73 de Luxemburger Anton 'Spitz' Kohn als trainer.

Tubantia: 'Kohn nog enigszins verbijsterd: Wat zal ik zeggen. Het had natuurlijk wel beter gekund. Een tegenstander uit Luxemburg of zo. Ik ken ze helemaal niet. Wie wél trouwens in Nederland?' Eddy Achterberg vindt het 'een verschrikkelijk eind weg'. Theo Pahlplatz: 'Het is tegelijk ook erg interessant. Misschien kom je er nooit meer in je leven.' Een in de krant inderhaast getekend kaartje komt nu gedateerd over. Wolgograd staat er nog als 'Stalingrad' aangegeven.

Zoals bij ons veel achternamen op ...ink eindigen, viel bij Dynamo de uitgang ...wili op: Chintsjigaswili, Dzodzoeasjwili en Petriasjwili. De link met de beruchtste Georgiër ooit legde ik toen nog niet: Jozef Dzjoegaswili. Oftewel Stalin.

Hij maakte de Sovjet Unie groot, en hielp zo FC Twente naar de volgende ronde: Dynamo's trainer wees na de 2-0 (Notten; Jeuring) in Diekman op de voorafgaande drie competitiewedstrijden, steeds zo'n 2000 km van huis. 'Onze spelers wilden wel, maar konden gewoon niet meer.'

Bert Westerink
Zilver Magazine

3 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 8 Apr 2020 om 01:04
    Kwalitatief uitermate sterk dit artikel! Luxemburg en Georgië. Ach... Wat maakt het ook uit! Allemaal hetzelfde!
  • 7 Apr 2020 om 22:02
    Snap er niks van
  • 7 Apr 2020 om 21:44
    Wat een warrig artikel...
zondag 15 maart 2020
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›