Janssen blikt terug op kampioenschap: ''Even niet op de voorgrond''

0
Janssen blikt terug op kampioenschap: ''Even niet op de voorgrond''

In maart 2017 overleed Toon Renes, bijna een jaar na zijn afscheid bij FC Twente. Renes was dertig jaar lang teammanager en ongekend geliefd bij de spelers, zo weet Theo Janssen nog goed.

"We zeiden altijd tegen elkaar: 'Wanneer de club wegvalt voor Toon, dan krijgt hij het heel moeilijk'. Hij was zo gek van FC Twente en had daarbij op zijn wijze ook oog voor een ander. Op een goede manier was hij een waakhond en kon hij de baas zijn als het moest. Toon was Toon, dat accepteerde je", blikt Janssen terug in het jubileummagazine 'De Schaal kwam naar Twente'.

Volgens de voormalig speler van FC Twente was Renes heel slim. "Hij zag snel als iemand niet lekker in zijn veld zat. Dan vroeg hij aan een andere speler om hem in de gaten te houden of om even mee te praten. Tegenover jonge jongens kon hij nog wel eens uit zijn slof schieten, de oudere spelers vertrouwde hij."

"Tijdens de eerste dagen dat ik bij de club was heeft hij me wegwijs gemaakt en aan iedereen voorgesteld bij de club. Toon was een fervent roker en samen, inmiddels ben ik al een tijd gestopt, rookten we dagelijks. Hij zorgde ervoor dat je je op je gemak voelde, voor de wedstrijd samen eventjes een sigaret roken. Hij voelde dat altijd goed aan. Toon had droge humor, maar kon ook heel cynisch zijn. Dat ben ik ook."

"Dan stonden we voor de wedstrijd samen lekker te klagen over bijvoorbeeld het veld, de trainer of scheidsrechter. Even met zijn tweee?n, in welk stadion we op dat moment ook waren. Toon leefde voor de club en je moest hem niet aan FC Twente komen. Wanneer een speler wat minder positief over de club had gesproken in een interview, dan kon hij keihard zijn."

Renes was ook één van de spelers die Renes meteen in de armen vloog na het kampioenschap. "Direct na het fluitsignaal heb ik een paar spelers goed geknuffeld, en Toon en niet te vergeten Jacob. Daarna ben naar binnen gegaan. Het was mijn eerste titel, een bijzonder moment. Ik wilde even tijd voor mezelf. Ik heb de telefoon gepakt en een sigaretje gerookt. Even niet op de voorgrond", blikt Janssen terug.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zondag 15 maart 2020
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›