ECV-directeur De Jong eens met Van der Kraan: ''Maar niet nu''

1
ECV-directeur De Jong eens met Van der Kraan: ''Maar niet nu''

Het betaald voetbal hoopt deze week duidelijkheid te krijgen over overheidssteun. De Nederlandse clubs zouden maximaal 140 miljoen euro willen krijgen, maar dat bedrag wordt 5 tot 7 miljoen euro lager voor elke speelronde die met publiek gespeeld wordt.

Maar als stadions voor maximaal een derde gevuld worden, dan telt dat niet mee. "Deels met publiek brengt ook weer kosten met zich mee. Dit moeten de clubs zelf opbrengen. Dit zit in de 190 miljoen die zij zelf ophoesten", zegt Jan de Jong, interim-directeur van de belangenvereniging voor eredivisieclubs (ECV), in gesprek met Trouw.

FC Twente heeft meer nodig dan alleen overheidssteun. De club voerde intern forse bezuinigingen door en ontsloeg achttien medewerkers. Voor De Jong is sanering geen taboe. "Als je voor corona al geen bestaansrecht meer had, dan heb je dat nu waarschijnlijk ook niet. Uiteindelijk moet er een economische basis zijn. Wellicht helpt de coronatijd om het voetbal toekomstbestendig te maken. Dat zal de komende tijd uitwijzen."

Het huidige poldermodel leidt tot veel discussie en verdeeldheid, omdat iedereen reageert vanuit zijn eigen belang. Algemeen directeur Paul van der Kraan van FC Twente vindt dat er een andere structuur met heldere mandaten moet komen in het betaalde voetbal. "Anders rollen we over een jaar weer kibbelend over straat", zegt hij.

De Jong is het daarmee eens. "Maar niet nu. We zijn nu met de KNVB en de eerste divisie druk met het Deltaplan bezig. De organisatiestructuur van het betaald voetbal is van later zorg. Natuurlijk komt er een moment dat we het daarover moeten gaan hebben. Ik heb hier wel een mening over, maar die geef ik nog even niet", aldus De Jong.

1 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 2 Jul 2020 om 18:18
    Fijn dat de ecv ook lekker over ons bestaansrecht heeft. Lekker neutraal ook en dat behartigt belangen? Nou lekker dan.
zaterdag 12 september 2020
21:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›