'Daar moest ik aan denken toen FC Twente Bleuming ontsloeg''

Mikos Gouka is onder de indruk van het aankoopbeleid bij Atalanta Bergamo. De verslaggever van het Algemeen Dagblad ziet dat de Italiaanse club de scouting uitstekend voor elkaar heeft. 

"Dat Atalanta met spelers van Heracles, FC Groningen en Heerenveen in de kwartfinale van de Champions League staat, is bewonderenswaardig", schrijft hij. "In Bergamo noemen ze Giovanni Sartori, degene die het scoutingsteam aanstuurt, een pescatalenti. Hij slaagt erin de juiste vissen uit de vijver te hengelen."

"Top­scout Gabriele Zamagna beperkt zich niet tot het bekijken van talenten van grote clubs, maar bezoekt ook provincieclubs", vervolgt Gouka enthousiast. "Hij vond Gosens, De Roon, Hateboer en Czyborra in de eredivisie en Castagne en Malinovskyi in België. Scout Fausto Vinti werkt al twintig jaar met Sartori. Roberto Marta neemt de Italiaanse markt voor zijn rekening", constateert hij. 

"Het hengelen met precisie is er een proces van jaren en jaren", beseft Gouka. "In Bergamo is er al lang stabiliteit in de leiding, volgens velen het grote geheim van de club. Aan dat laatste moest ik denken toen FC Twente in juni hoofd scouting Evert Bleuming voor de tweede keer in vijf jaar ontsloeg. De oud-speler van de club had, dacht hij, een prima gesprek gehad met ‘td’ Jan Streu­er en trainer Ron Jans."

"Een paar dagen eerder gaf directeur Paul van der Kraan nog aan dat Bleuming en Streuer de selectie zouden invullen", blikt hij terug. "Een uur na zijn prima gesprek kreeg hij een belletje van Van der Kraan: er was geen plek meer voor hem bij FC Twente. Een club die zonder overdrijven op donderdag een Duitse trainer een contractvoorstel deed om drie dagen later voor de camera’s te vertellen liever geen buitenlander voor de groep te willen. Bleuming was bij Twente de enige scout die nog over was."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
wo
24/04
FC Twente
18:45
Almere City
zo
5/05
AZ
16:45
FC Twente
zo
12/05
FC Twente
14:30
FC Volendam
zo
19/05
PEC Zwolle
14:30
FC Twente
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 30 78 81
2 Feyenoord 30 54 72
3 FC Twente 30 26 60
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
Bekijk de hele stand