KNVB akkoord met clubs: ''Besloten dan wel verplicht te testen''

1
KNVB akkoord met clubs: ''Besloten dan wel verplicht te testen''

De KNVB wil het coronavirus buiten de deur houden. Dat moet onder meer gebeuren met veel tests, alleen kan de voetbalbond dat nog niet verplichten. Dat zegt manager competitiezaken Jan Bluyssen in gesprek met De Telegraaf.

"We adviseren clubs nu al om te testen, maar twee weken voor de start van de competitie wordt dit verplicht", zegt hij. "Dit doen we om vooraf al een indruk te krijgen, zodat we mogelijke uitbraken voorkomen kort voor de start van de competitie en de voortgang van de competitie niet in gevaar komt."

Bluyssen gaat verder: "De kans op besmetting is nergens uit te sluiten, ook niet in het voetbal. En we weten dat corona soms met geen of weinig klachten gepaard kan gaan. Maar we vinden elk coronageval heel vervelend voor alle betrokkenen."

"De clubs zijn als werkgever verantwoordelijk voor de inrichting van de medische zorg binnen de club. Tijdens de competitie is de rol van de KNVB als organisator prominenter. De KNVB heeft, in samenspraak met de clubs, besloten om tijdens de competitie wel verplicht te testen."

1 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 6 Aug 2020 om 12:37
    Het testen biedt schijnveiligheid. Als spelers de uitslag krijgen zegt dat niets over of ze vandaag geen corona hebben, resultaat is van de dag ervoor. Wat dat betreft moet er een snel test komen, maar die zijn tot nu toe niet betrouwbaar. Testen zijn sowieso niet betrouwbaar, hebt altijd te maken met de kans vals positief of vals negatief. Er moet al standaard 2x getest worden. Spelers en staf in een afgezonderde zone plaatsen werkt ook niet. Vroeg of laat krijgen ze toch te maken met mensen van buiten de zone, dus een risico. Bovendien is het verre van wenselijk om spelers maanden af te zonderen van gezin/familie. De intentie van de bond is goed, maar zekerheid? Nee, die kun je niet creëeren.