''Kreeg te horen dat ik de linksbuiten niet in de weg moest lopen''

1
''Kreeg te horen dat ik de linksbuiten niet in de weg moest lopen''

Jayden Oosterwolde was afgelopen weekend belangrijk voor FC Twente. Zo gaf hij, als linksachter, de assist op Queensy Menig. In het 'moderne' voetbal veranderen de taken van een linkervleugelverdediger.

Dat ziet ook André Karnebeek, voormalig verdediger van FC Twente tussen 1989 en 2001. "Ik kreeg altijd te horen dat ik de linksbuiten niet in de weg moest lopen", zegt hij tegenover TC/Tubantia. "Dat was ook niet zo gek, want ik had met Mrkela, Huistra en Peeper topspelers voor me. Die zochten het alleen wel uit. Ik moest de ballen bij ze inleveren en dan vooral wegblijven." 

Karnebeek verhuisde later naar het centrum van de defensie. "Toen mocht ik me wel met de opbouw bemoeien. Als ik kijk naar het voetbal van nu, dan zou het type André Karnebeek als back niet meer kunnen", aldus de oud-speler van FC Twente.

Ook Tim Breukers, rechtsback van Heracles en voormalig speler bij FC Twente, reageert: "De prioriteit blijft natuurlijk verdedigen, maar de uitgangspositie voor de back is heel anders geworden. In de opbouw sta je vaak al voorbij de middenvelders. Je speelt voorin meestal ook met een linkspoot op rechts, zoals wij met Van der Water, en een rechtspoot op links, waardoor er meer ruimtes ontstaan."

1 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 16 Sep 2020 om 08:50
    Mrkela, wat een topper
zondag 20 september 2020
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›