Pieter Zwart onthult 'patroon' bij FC Twente: ''Formidabel''

FC Twente speelde zondag in eigen huis met 1-1 gelijk tegen PSV en Pieter Zwart heeft genoten van het duel in de Grolsch Veste. De verslaggever van Voetbal International beseft dat er sprake was van een tactisch steekspel tussen beide clubs. 

"Ongetwijfeld heeft Roger Schmidt met interesse gekeken naar de start van FC Twente", schrijft hij. "De Tukkers deden in de eerste acht speelrondes wat hij ook beoogd bij PSV. De korte opbouw uitnodigen. Dan agressief vastzetten. Om zo al op de helft van de tegenstander te veroveren. Gevolgd door snelle tegenstoten die zich kenmerken door diepgang zonder bal en individuele acties", aldus Zwart. 

"Bij Twente gaat dat volgens een vast recept", onthult hij in zijn analyse. "Danilo dwingt de bal naar de linker centrale verdediger, waarop Václav Cerny met een diagonale sprint druk ontwikkeld. Op hetzelfde moment laat rechtsback Tyronne Ebuehi zijn directe tegenstander los om de linksachter op te kunnen vangen die Cerny heeft verlaten. Mede dankzij de ondersteuning van de ervaren Wout Brama werkte dat ingeslepen patroon formidabel voor de formatie van Ron Jans", constateert Zwart. 

"Tegen PSV blijkt dat lastiger", vervolgt hij. In de Grolsch Veste heeft PSV in de eerste helft steeds goed door waar de ruimtes liggen. Zodra Cerny of Dervisoglu probeert om door te jagen, wordt gekeken of het spel verlegd kan worden naar Denzel Dumfries of Philipp Max die dan vrijkomen. De afgekeurde goal van Gakpo is daar een demonstratie van", stelt Zwart, die beseft dat doelman Joël Drommel er met een aantal reddingen voor zorgde dat FC Twente in de wedstrijd is gebleven. 

"De gelijkmaker valt in een fase waarin bij PSV plots de twijfel toeslaat", legt hij uit. "De laatste lijn begint uit angst voor de snelle Twente-voorhoede wat achteruit te lopen, waardoor plots de ruimtes voor de thuisploeg ontstaan om in te combineren. Bij Twente durven de backs juist steeds vaker door te gaan op Dumfries en Max, waardoor de Eindhovenaren moeite krijgen om de vrije man te vinden. Dat in de opbouw simpele passes ingeleverd worden, maakt het er niet beter op", besluit Zwart. 

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
31/03
FC Twente
14:30
Heracles Almelo
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
za
6/04
FC Twente
21:00
Fortuna Sittard
zo
14/04
Ajax
16:45
FC Twente
wo
24/04
FC Twente
18:45
Almere City
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 26 68 72
2 Feyenoord 26 45 62
3 FC Twente 26 24 53
4 AZ 26 30 49
5 Ajax 26 10 41
6 NEC 26 10 39
7 Go Ahead Eagles 26 3 37
Bekijk de hele stand