De stadions van FC Twente: een duik in de geschiedenis

0
De stadions van FC Twente: een duik in de geschiedenis

Vanaf 1965 heeft FC Twente op twee locaties gespeeld. Stadion Het Diekman was tot 1998 de thuisbasis. Vervolgens maakte FC Twente de overstap naar het Arke Stadion, gelegen op een nieuwe locatie aan de noordzijde van Enschede. In het oude Arke Stadion pasten 13.500 toeschouwers. In 2007 werd de naam gewijzigd in De Grolsch Veste en de capaciteit uitgebreid.

1965-1998: Stadion Het Diekman
Vanaf de oprichting speelde FC Twente in Stadion Het Diekman. Sinds 1956 was dit stadion in gebruik door Sportclub Enschede. De club speelde hier haar thuiswedstrijden. Stadion Het Diekman werd de thuisbasis van FC Twente, ontstaan na de fusie tussen Sportclub Enschede en de Enschedese Boys. Deze clubs leefden jarenlang op gespannen voet met elkaar en de supporters konden zeker niet door één deur. Het leek dan ook niet te geloven dat deze clubs ooit samen verder zouden gaan. Toch was dit de enige oplossing om het betaald voetbal in Enschede levend te houden. Op een gegeven moment vertoonde dit oude stadion nogal wat gebreken, waardoor het bedrag waarvoor de inboedel via de inboedelverzekering verzekerd was, op dat moment waarschijnlijk hoger was dan de waarde van het gebouw zelf. Supporters waren toe aan meer comfort en daarnaast was de beperkte capaciteit een steeds groter wordend probleem. Vanaf 1998 wordt daarom het nieuwe Arke Stadion in gebruik genomen. Het Diekman doet vanaf dit moment niet langer dienst als thuisbasis en is inmiddels afgebroken.

1998-2008: Arke Stadion
FC Twente was hard toe aan een nieuw stadion na de succesvolle jaren in Het Diekman. Niet alleen wilden de toeschouwers meer comfort, maar de eisen van stadions werden ook aangescherpt. Tussen Hengelo en Enschede kwam een nieuw en modern stadion: het Arke Stadion. De club speelde op 10 mei 1998 haar eerste thuiswedstrijd in het nieuwe stadion en won hier op de laatste speeldag van het seizoen met 3-0 gewonnen van PSV. Al snel na de ingebruikname zat het Arke Stadion bijna iedere wedstrijd vol. In 2004 werden de eerste uitbreidingsplannen gepresenteerd. Hier hoorde ook een naamswijziging bij naar De Grolsch Veste. Op 13 september 2008 werd de eerste wedstrijd gespeeld: FC Twente tegen NEC, dat eindigde in een gelijkspel. Het stadion biedt vanaf dit moment plek aan 24.000 supporters. Al snel blijkt snel dat er meer capaciteit nodig is.

2008-heden: De Grolsch Veste
Vanaf oktober 2011 bedraagt de capaciteit van De Grolsch Veste 30.000 toeschouwers. Tijdens de uitbreiding kwam De Grolsch Veste nog even negatief in het nieuws. Er vond namelijk een ongeval plaats op de bouwplaats, waarbij op 7 juli 2011 twee bouwlieden om het leven kwamen en meerdere mensen gewond raakten. De eerste wedstrijd voor 30.000 toeschouwers wordt gespeeld op 26 oktober 2011, tijdens de KNVB-bekerwedstrijd tegen Genemuiden (4-3). Waar nodig wordt De Grolsch Veste gemoderniseerd, zoals afgelopen zomer met de upgrade van buitenspeltechnologie, waarmee nauwkeurig bekeken kan worden of iemand buitenspel staat.

 

 

 

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

Sunday 25 April 2021
16:45
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›