Van de Graaf: ''Dit is uiteindelijk het risico van de verdediger''

2
Van de Graaf: ''Dit is uiteindelijk het risico van de verdediger''

Na afloop van het duel tussen Sparta Rotterdam en FC Twente ging het vooral over de toegekende strafschop. Scheidsrechter Edwin van de Graaf besloot in eerste instantie niet te fluiten voor een overtreding op Michel Vlap, maar na ingrijpen van de VAR kreeg FC Twente toch een strafschop.

"Zoals je op de beelden ziet, wordt de bal op doel geschoten en daarna komt er nog een speler inglijden", beschrijft Van de Graaf het moment voor de camera van ESPN. "Tijdens de wedstrijd beoordeelde ik dat Vlap nog voldoende tijd heeft om op doel te schieten en dat er daarna niet heel veel bijzonders gebeurt. Uiteindelijk roept de VAR me naar het scherm om dat nog een keer opnieuw te beoordelen."

Van de Graaf besloot daarna wel een penalty aan FC Twente te geven. "Omdat er toch sprake is van een overtreding", doelt de arbiter op de sliding van Giannis Masouras. "Je ziet de speler behoorlijk inglijden. Hij komt weliswaar voorlangs, maar het been is best wel aan de hoge kant. Na dat schot raken ze elkaar en dus is het een overtreding."

De scheidsrechter weet niet of er sprake is van een duidelijke fout. "Dat is lastig. Het liefst sta je natuurlijk niet voor het scherm, maar aan de andere kant: als de VAR vindt dat het duidelijk genoeg is dan moet hij me ook roepen en dan wil ik ook heel graag zelf kijken."

Uiteindelijk zijn de beelden en regels volgens Van de Graaf wel duidelijk. "Het is geen vrijbrief als een bal geschoten is om daarna in te komen vliegen, met al het risico van dien dat hij 'm eventueel raakt. Glijdt hij voorlangs en is er geen contact, dan is er niets aan de hand. Maar uiteindelijk is dit het risico wat die verdediger neemt."

2 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 22 Nov 2021 om 18:48
    Heeft prima gefloten.
  • 22 Nov 2021 om 18:23
    Heel goed geen speld tussen te krijgen!
Sunday 5 December 2021
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›