Minder publiek in Eredivisie: ''Heeft grotendeels met FC Twente te maken''

( 1 reacties)
Minder publiek in Eredivisie: ''Heeft grotendeels met FC Twente te maken''

De toeschouwersaantallen in de Eredivisie lopen al jaren terug. Ook de degradatie van FC Twente heeft daar volgens statistiekenbureau Opta Sports mee te maken.

Er heerst dus niet enkel een mineurstemming, omdat er aanwijsbare redenen zijn. ''Het totaal aantal toeschouwers in de eredivisie is weliswaar afgenomen, maar volgens statistiekbureau Opta Sports hangt dat grotendeels samen met de degradatie van FC Twente. Deze club ontving vorig seizoen per wedstrijd 25 duizend toeschouwers'', is op te tekenen uit De Volkskrant. ''Gemiddeld zitten de stadions alleen in de Bundesliga en de Premier League voller. Meer dan 85 procent van de stoeltjes in Nederlandse stadions zijn bezet.''

Pieter Nieuwenhuis, onderzoeker bij Hypercube, vindt de ontwikkelingen wel problematisch. ''16.000 toeschouwers om de twee weken is natuurlijk niet verkeerd, tenzij de begroting is ingericht op veel meer toeschouwers'', zegt hij. ''De stadionhuur bij Heerenveen is bijvoorbeeld zo hoog, dat een groot percentage van de begroting naar het stadion gaat. Volle tribunes werken ook aanstekelijk voor de businessplaatsen in het stadion'', zo constateert hij.

Toch realiseert hij zich ook dat verminderde toeschouwersaantallen in beginsel met slechter voetbal te maken hebben, waarbij hij FC Groningen als voorbeeld neemt. ''Het huidige team van FC Groningen is zoveel minder dan het team van bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Als er in Groningen beter gevoetbald wordt, dan zit het stadion zo weer vol.''

 

 

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 11 Oct 2018 om 08:31
    Je zal toch Vitesse fan zijn. Daar is de lange zijde nooit vol. Off topic: is er iemand die de trainingen deze week heeft gezien? Assaidi al dichtbij een rentree?