Supporters tegen vuurwerkbod: ''Al jaren onderdeel van cultuur''

Het Supporterscollectief Nederland is niet te spreken over de vuurwerkaanpak van de Nederlandse clubs. De overkoepelende organisatie van supportersverenigingen, waarbij de Vriendenkring en Vak-P zijn aangesloten, vindt uitbannen van vuurwerk onnodig.

"Het druist bovendien in tegen de wensen van supporters en sluit niet aan op de realiteit in en om de stadions", aldus het Supporterscollectief op de eigen website. "Ons doel is om met alle betrokken partijen te bekijken op welke manier de positieve eigenschappen van vuurwerk kunnen blijven bestaan om te zorgen voor volle en sfeervolle stadions, terwijl de negatieve eigenschappen zoals gevaar en schade verdwijnen."

"Daarnaast willen we de bewustwording onder met name jonge supporters vergroten dat het afsteken van vuurwerk op de tribune verboden is, gevaarlijk kan zijn en leidt tot een boete en stadionverbod", vervolgt het statement. "Daarbij geven wij een duidelijk signaal af dat het afsteken van knalvuurwerk en het gooien van vuurwerk uit den boze is."

Compleet vuurwerk verbannen is volgens het Supporterscollectief niet nodig. "Het afsteken van vuurwerk tijdens en rond voetbalwedstrijden is al jaren onderdeel van de supporterscultuur. Veel supporters waarderen deze acties omdat ze de sfeer in het stadion verhogen. De beelden worden vaak massaal gedeeld op internet en dragen hiermee ook bij aan het imago van de supportersgroep en de club."

Ook zijn alleen georganiseerde vuurwerkacties niet wenselijk. "Zo'n actie is een stuk duurder en moet van tevoren aangevraagd worden. Omdat het vuurwerk op of langs het veld wordt afgestoken, vinden sommige supporters dit minder spectaculair. De huidige aanpak verandert helaas niets aan deze impasse."

Supporterscollectief Nederland kan zich niet vinden in de vuurwerkaanpak die KNVB, clubs en autoriteiten woensdag lanceerden. Wij zijn voor veilig én sfeervol vuurwerk. Lees meer: https://t.co/AFcU6nLLAY #vuurwerk #supporters #pyro pic.twitter.com/nhbvZCzpd3

— Supporterscollectief (@SupportersNL) January 16, 2019

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
31/03
FC Twente
14:30
Heracles Almelo
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
za
6/04
FC Twente
21:00
Fortuna Sittard
zo
14/04
Ajax
16:45
FC Twente
wo
24/04
FC Twente
18:45
Almere City
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 26 68 72
2 Feyenoord 26 45 62
3 FC Twente 26 24 53
4 AZ 26 30 49
5 Ajax 26 10 41
6 NEC 26 10 39
7 Go Ahead Eagles 26 3 37
Bekijk de hele stand