'Dat was niet gebeurd als we in de Eredivisie waren gebleven''

FC Twente keert komend seizoen terug in de Eredivisie. De club uit Enschede heeft een flinke tol moeten betalen na de succesjaren onder voorzitter Joop Munsterman, die daarna teveel geld over de balk smeet.

Cultuurbewaker Willy Berends was jarenlang heel kritisch op de oud-preses, maar is nu wat milder geworden. "Ergens heb ik ook best medelijden met hem", vertelt Berends in gesprek met Voetbal International. "Hij is verdwaald in de jungle die betaald voetbal heet, en uiteindelijk gepiepeld door mensen die nog net iets slimmer waren dan hijzelf."

Munsterman bezorgde Berends in 2008 een baan bij de club en twee jaar later volgde de landstitel. "Dat was een Bevrijdingsdag voor heel Twente", aldus Berends, die merkte dat de club daarna veranderde. "Het was mijn club niet meer. Achter de schermen werd neerbuigend gedaan over supporters, medewerkers en vrijwilligers. Een paar mensen gingen op de loop met FC Twente. De club was losgezongen van haar roots."

Berends zat een tijdje ziek thuis en vertrok een paar maanden voordat Munsterman wegging bij de club. Nu is hij weer anderhalf jaar in vaste dienst. Hij beschermt de supporters binnen de club en hamerde er vorig seizoen op dat het eerste mailtje na de degradatie naar de fans zou gaan. "Het allerbelangrijkste bericht dat de club ooit geschreven heeft", meent hij.

De cultuurbewaker vond dankbaarheid en nederigheid noodzakelijk en merkte dat dat goed uitpakte. "Heel Twente is als één blok achter de club gaan staan. Dat was niet gebeurd als we vorig jaar in de Eredivisie waren gebleven. Als iemand een beetje ziek is, ga je niet op bezoek. Als iemand dóódziek is, staan ze in de rij."

Foto: Sportfoto-Oost

Lees meer:
0 reacties
Agenda
wo
24/04
FC Twente
18:45
Almere City
zo
5/05
AZ
16:45
FC Twente
zo
12/05
FC Twente
14:30
FC Volendam
zo
19/05
PEC Zwolle
14:30
FC Twente
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 30 78 81
2 Feyenoord 30 54 72
3 FC Twente 30 26 60
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
Bekijk de hele stand