''Dat was niet gebeurd als we in de Eredivisie waren gebleven''

4
''Dat was niet gebeurd als we in de Eredivisie waren gebleven''

FC Twente keert komend seizoen terug in de Eredivisie. De club uit Enschede heeft een flinke tol moeten betalen na de succesjaren onder voorzitter Joop Munsterman, die daarna teveel geld over de balk smeet.

Cultuurbewaker Willy Berends was jarenlang heel kritisch op de oud-preses, maar is nu wat milder geworden. "Ergens heb ik ook best medelijden met hem", vertelt Berends in gesprek met Voetbal International. "Hij is verdwaald in de jungle die betaald voetbal heet, en uiteindelijk gepiepeld door mensen die nog net iets slimmer waren dan hijzelf."

Munsterman bezorgde Berends in 2008 een baan bij de club en twee jaar later volgde de landstitel. "Dat was een Bevrijdingsdag voor heel Twente", aldus Berends, die merkte dat de club daarna veranderde. "Het was mijn club niet meer. Achter de schermen werd neerbuigend gedaan over supporters, medewerkers en vrijwilligers. Een paar mensen gingen op de loop met FC Twente. De club was losgezongen van haar roots."

Berends zat een tijdje ziek thuis en vertrok een paar maanden voordat Munsterman wegging bij de club. Nu is hij weer anderhalf jaar in vaste dienst. Hij beschermt de supporters binnen de club en hamerde er vorig seizoen op dat het eerste mailtje na de degradatie naar de fans zou gaan. "Het allerbelangrijkste bericht dat de club ooit geschreven heeft", meent hij.

De cultuurbewaker vond dankbaarheid en nederigheid noodzakelijk en merkte dat dat goed uitpakte. "Heel Twente is als één blok achter de club gaan staan. Dat was niet gebeurd als we vorig jaar in de Eredivisie waren gebleven. Als iemand een beetje ziek is, ga je niet op bezoek. Als iemand dóódziek is, staan ze in de rij."

Foto: Sportfoto-Oost

4 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 2 May 2019 om 14:42
  Gelijk heeft ie!
 • 2 May 2019 om 00:12
  • Quote van 1 May 2019 om 21:01
   Met dat gelul over nederigheid heb ik het HELEMAAL gehad
  Dat slaat terug op vorig jaar. En daar had hij gelijk in. Twente had het recht van spreken verloren. Nu is dat weer anders. We doen weer mee, en worden weer geaccepteerd. De verdiende straf hebben we netjes uitgezeten en nu is het weer tijd voor groei. Maar nu zonder de arrogantie van de jaren 2011 t/m 2017 aub!
 • 1 May 2019 om 21:01
  Met dat gelul over nederigheid heb ik het HELEMAAL gehad
 • 1 May 2019 om 19:57
  Die docu met Erik Dijkstra en hem grijpt nog steeds aan. Belangrijke man binnen de club. FC TWENTE GAAT NOOIT KAPOT!
vrijdag 25 september 2020
20:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›