"Op dat terrein behoort Smal in Eredivisie tot buitencategorie"

Gijs Smal
Gijs Smal Foto: © NESimages

Gijs Smal kan wel gezien zijn spel wel eens de perfecte aanwinst zijn voor Arne Slot en zijn ploeg. De verdediger van FC Twente staat in de belangstelling van Feyenoord en is vanaf aankomende zomer transfervrij. Martijn Krabbendam van Voetbal International analyseert het spel van de back en ziet veel positieve signalen.

Krabbendam ziet dat Smal effectief is in balbezit. "Bij de assists van Smal valt op dat dit nooit hoge ballen zijn die op goed geluk voor het doel geslingerd worden. Hij zoekt vanuit de hoeken van het strafschopgebied gericht naar ploeggenoten, met lage en teruggetrokken voorzetten. Hij heeft een bijzonder goed oog voor ploeggenoten die vrijlopen tussen de linies. Daarnaast bedient Smal ook makkelijk aanvallers met slimme ballen achter de laatste lijn van de tegenstander. Op die manier versnelt hij de opbouw. Op het terrein van progressieve passes behoort Smal in de Eredivisie tot de buitencategorie."

Ook maakt Krabbendam een vergelijk met Virgil Misidjan. "Hij is het best achter een dribbelaar als Misidjan, die meerdere tegenstanders bezighoudt. Al in zijn periode bij Volendam leert hij om te profiteren van die afleiding door aan de binnenkant tegenstanders te verrassen. Met Michel Vlap als hangende vleugelspits ligt die ruimte niet langer open voor Smal, die hierdoor offensief meer als linksvoor komt te spelen. 'Ik had de afgelopen jaren Virgil Misidjan voor me, Michel Vlap op nummer 10, Ramiz Zerrouki om me heen; die spelers vielen allemaal weg. Ik moest mijn draai weer vinden in een ander elftal, mijn spel ook aanpassen.'"

Lees meer:
0 reacties