Pieter Zwart roemt FC Twente-uitblinker: "Het is zo opmerkelijk"

Pieter Zwart bij een podcast van VI
Pieter Zwart bij een podcast van VI Foto: © Pro Shots

FC Twente ging zondag onderuit op bezoek bij AZ. In het AFAS Stadion werd het 2-1. In de ogen van Pieter Zwart was Daan Rots de uitblinker aan de zijde van FC Twente.

"Daan Rots is de grootste winnaar in dit seizoen van FC Twente", is zijn oordeel in Voetbal International. Vorig jaar moest Rots het doen met een reserverol achter Václav Cerny. Hij kwam niet verder dan nul goals en nul assists. "Daarom is het zo opmerkelijk hoe het jeugdproduct van Twente zich dit seizoen manifesteert."

Bij de openingsgoal van Sem Steijn tegen AZ was Rots ook belangrijk, zag Zwart. "In een voorhoede met Ricky van Wolfswinkel als spits en een hangende linksvoor (normaal Michel Vlap, dit keer Naci Ünüvar) is de rechtsbuiten de speler die het vaakst de ruimte achter de laatste linie zoekt. Die aanval van Twente begint met Sem Steijn die uitwijkt naar de linkerflank om aanspeelbaar te worden. Yukinari Sugawara stapt daar op hem door. Dat de Japanner uit positie is, zal niet veel later belangrijk zijn."

De journalist gaat verder in op de treffer van Steijn: "Mees de Wit doet wat in veel gevallen verstandig is: alvast anticiperen op een pass naar de vrijstaande rechtsachter van Twente. Alleen is dat in dit scenario niet slim, door de afwezigheid van Sugawara in de defensie. Rots herkent de ruimte achter De Wit en sprint weg. Hilgers bedient hem met een grandioze pass."

Door die bal van Hilgers kwam FC Twente met drie tegen twee te staan. "Rots speelt dat slim uit", oordeelt Zwart. "Hij neemt met links goed aan, snijdt naar binnen en vindt de vrijstaande Van Wolfswinkel aan de andere kant van het veld. De spits geeft Ünüvar de bal voor het intikken, maar Mathew Ryan brengt op die inzet nog redding. Steijn schiet de rebound alsnog binnen."

Zwart ziet een goede eigenschap van Rots: "Dankzij deze bereidheid om meters te maken, is hij altijd van waarde voor Twente. Zelfs in wedstrijden zoals die tegen AZ, waarin hij tijdens zijn acties met de bal soms ongelukkig is."

Lees meer:
0 reacties