Porcu: "We voelden constant de behoefte om ons te bewijzen"

Sfeeractie Vak-P voor de derby tegen Heracles Almelo
Sfeeractie Vak-P voor de derby tegen Heracles Almelo Foto: © BSR Agency

Vak-P oogst geregeld landelijke waardering voor sfeeracties. Eugenio Porcu, bijna 58, weet wat er in het sfeervak van FC Twente om kan gaan.

"Vak-P is vaak vrolijk en zorgt altijd voor sfeer, maar kan ook behoorlijk ondeugend zijn", zegt Porcu tegenover de TC Tubantia. Die 'streken' leveren een ietwat controversiële reputatie op. ‘Gehaat, en asociaal, we zijn de allermooiste club van allemaal’. En: ‘Wij tegen iedereen’. Niet iedereen begrijpt het gevoel dat bij Vak-P hoort. "Maar dat gevoel is er ook", zegt Porcu. "Zeker in de beginjaren voelden we constant de behoefte ons te bewijzen: tegen de KNVB met de stadionverboden, het bestuur dat ons niet begreep, tegen andere supporters, tegen de politie."

De leden van Vak-P maken zelf spandoeken. In 1992 werd tegen PSV de eerste Nederlandse tifo – een megasfeeractie met een choreografie van vellen papier – georganiseerd. Dat bleek zeker niet de laatste keer. "We waren echte pioniers op het gebied van sfeer, moesten onszelf uitvinden", vertelt Porcu. "Na de degradatie in 1983 verbeterde het spel, het stadion vulde zich en Vak P groeide mee. Daar ontstond een eenheid."

Lees meer:
0 reacties