Promes wil Russisch paspoort: "Beschermen tegen vervolgingen"

Quincy Promes
Quincy Promes Foto: © Pro Shots

Quincy Promes wordt in Nederland verdacht van poging tot moord op zijn neef. De oud-speler van FC Twente voetbalt in Rusland en onderneemt nu pogingen om de Russische nationaliteit aan te nemen om zo uitlevering te voorkomen, meldt Het Algemeen Dagblad.

De Russische voetbalverslaggever Ivan Karpov meldt dat de naturalisatie van Promes waarschijnlijk wel gaat lukken. "Tegen Antocha (Promes’ bijnaam bij Spartak, red.) speelt in zijn thuisland een strafzaak met betrekking tot drugs,’’ schrijft Karpov op Telegram. "En de afgifte van een Russisch paspoort aan hem kan een ​​lange neus zijn naar onze ‘buitenlandse partners’: kijk eens wat een gave kerel van jullie naar ons is overgelopen.’’

Journalist Aleksandr Prosvetov meldt dat Promes een veroordeling op deze manier waarschijnlijk wil ontlopen. "Promes is allang gesetteld in Rusland, waar hij zich thuis voelt. Maar het Russische staatsburgerschap zou hem ook beschermen tegen mogelijke vervolgingen in zijn thuisland.’’

Rusland levert geen eigen burgers uit aan het buitenland. "Dat is volgens mij de essentie van het initiatief. Spartak bemiddelt in dit geval bij de autoriteiten voor een persoon die veel voor de club heeft gedaan en die ze niet wil verliezen’’, aldus Prosvetov.

Quincy Promes werd door FC Twente in 2014 voor ruim tien miljoen euro verkocht aan Spartak Moskou. Tot medio 2018 speelde hij daar, waarna hij vertrok naar Sevilla. Een jaar later nam Ajax hem over van de Spaanse club. Begin vorig jaar verliet Promes Ajax om weer bij Spartak Moskou aan de slag te gaan. Dit gebeurde nadat bekend werd dat hij zijn neef zou hebben neergestoken. Daarnaast wordt de international ook verdacht van handel in drugs en betrokkenheid bij een criminele organisatie.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Agenda
zo
4/06
FC Twente
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 PSV 34 49 75
3 Ajax 34 48 69
4 AZ 34 33 67
5 FC Twente 34 39 64
6 Sparta Rotterdam 34 23 59
7 FC Utrecht 34 5 54
8 SC Heerenveen 34 -6 46
Bekijk de hele stand