Rellende FC Twente-fans moeten vrezen voor lange celstraffen

Politie grijpt in bij FC Twente - Hammarby
Politie grijpt in bij FC Twente - Hammarby Foto: © Pro Shots

De FC Twente-supporters die verdacht worden van betrokkenheid bij de rellen rondom de Europese wedstrijd tegen Hammarby IF moet vrezen voor maandenlange celstraffen. Het Openbaar Ministerie eist namelijk gevangenisstraffen van meerdere maanden tegen de relschoppers, dat meldt RTV Oost.

De verdachten komen uit Enschede, Hengelo, Almelo en Denekamp en zijn tussen de 19 en 43 jaar oud. Zij moesten zich maandagochtend verantwoorden voor de rechtbank. De meeste supporters vertelden de rechter dat ze 'per ongeluk' in de gevechten verzeild raakten. "Ik was op zoek naar sensatie en ik dacht: ik loop mooi met de kudde mee", liet een van hen weten.

De verdachten werden op camerabeelden herkend en zijn door FC Twente al gestraft met een stadionverbod. De rechter kan zich echter niet in de lezing van de fans vinden. "Ik zag alleen maar capuchons, sjaals, petjes, zwarte bedekkende kleding en zelfs handschoenen."

Een van de supporters deed een opvallende bekentenis. Hij zou eigenlijk helemaal niet voor FC Twente zijn, maar voor Ajax. Een dag na het online komen van de beelden kreeg hij slecht nieuws, hij werd namelijk op staande voet ontslagen door zijn werkgever. 

De officier van justitie was totaal niet te spreken over de relschoppers. "Kinderen moeten gewoon naar de voetbal kunnen, zonder last te hebben van stomdronken voetbalhooligans. Die nota bene tientallen meters door de gracht lopen om te gaan knokken. Er is een zero-tolerance beleid bij voetbalrellen. Maar de hooligans leren het niet."

Het Openbaar Ministerie eist tegen negen van de tien verdachten onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van tussen de drie en vierenhalve maand. Daarnaast wil de officier at de relschoppers vijf jaar lang niet in de buurt van het stadion in Enschede mogen komen. Ook eiste justitie tegen bijna alle verdachten een taakstraf van 90 uur bovenop de celstraf. Een vermeende relschopper hoorde een celstraf van één maand tegen zich eisen. Volgende week dinsdag volgt het vonnis van de politierechter. 

Lees meer:
0 reacties