Renate Jansen wijst: "Dan verandert mijn positie binnen de groep"

Renate Jansen in Zeist
Renate Jansen in Zeist Foto: © Pro Shots

Met 56 interlands op de teller is Renate Jansen inmiddels een ervaren kracht bij de OranjeLeeuwinnen. De captain van FC Twente Vrouwen hoopt in Australië en Nieuw-Zeeland op meer speeltijd dan tijdens het EK van vorig jaar.

Het was geen zekerheidje dat Jansen opgeroepen zou worden voor het WK. "Natuurlijk is zoiets een dingetje. Ik ben geen vaste basisspeelster en moet nog steeds mijn stinkende best doen om mij te bewijzen. Tijdens het seizoen bij de club en uiteraard ook tijdens de trainingen met het Nederlands elftal. Bij Oranje werkt het natuurlijk ook anders. Bij de club bekijk ik het per jaar. Voel ik mij nog fit genoeg? Het antwoord is ja en daarom heb ik nog een seizoen bijgetekend bij FC Twente", zegt de 32-jarige aanvalster tegenover het Haarlems Dagblad.

Ze gaat verder: "Maar voor Oranje kies je niet, dat bepaalt de bondscoach. Vindt hij mij nog goed genoeg? Of zijn er inmiddels anderen beter?", waren dingen die Jansen zich afvroeg. Uiteindelijk kreeg ze duidelijkheid en dat is iets waar de speelster uit Abbenes van houdt. "Als er maar duidelijkheid is, dat is het belangrijkste. Dan kan ik daar vrede mee hebben. Als de bondscoach geen beroep op mij doet, verandert mijn positie binnen de groep."

"Dan kun je de ploeg op een andere manier helpen. Door speelsters te steunen, zodat diegenen die wel spelen tot topprestaties komen", geeft Jansen aan. Tijdens het EK vroeg ze zelf aan toenmalig bondscoach Mark Parsons om duidelijkheid. "Hij zei: ’ik ga je duidelijk zeggen: ik ga je niet gebruiken’. Het was weliswaar al midden in het toernooi, maar ik kreeg wel een antwoord. Nee, niet leuk om te horen, maar ik had daar wel respect voor. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent."

Nu is ze dus met Oranje mee Down Under. "We zijn hier om te presteren, maar moeten er ook van proberen te genieten", besluit Jansen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
25/02
FC Twente
14:30
Go Ahead Eagles
za
2/03
Vitesse
20:00
FC Twente
za
9/03
FC Twente
18:45
Sparta Rotterdam
zo
17/03
PSV
20:00
FC Twente
zo
31/03
FC Twente
14:30
Heracles Almelo
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 22 60 62
2 Feyenoord 22 39 52
3 FC Twente 22 20 44
4 AZ 22 20 39
5 Ajax 22 10 36
6 Go Ahead Eagles 22 8 34
7 FC Utrecht 23 -1 32
Bekijk de hele stand