Nieuws - Twentefans.nl https://www.twentefans.nl/rss/nieuws Al het FC Twente nieuws op een rij. Alles wat je wilt weten over FC Twente te vinden op één plek bij Twentefans.nl. Ontdek ze hier! ''We zijn met de FC Twente Voetbalacamedie op de weg terug'' https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254769/we-zijn-met-de-fc-twente-voetbalacamedie-op-de-weg-terug https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254769/we-zijn-met-de-fc-twente-voetbalacamedie-op-de-weg-terug FC Twente Onder 19 speelde afgelopen weekend met 2-2 gelijk tegen de leeftijdsgenoten van Vitesse en trainer Job ten Thije baalde na afloop van het resultaat. De oefenmeester beseft dat zijn ploeg ook drie punten had kunnen pakken. 

“Tot aan de zeventigste minuut spelen we eigenlijk een gewonnen wedstrijd", blikt hij terug op de clubsite. "We komen na rust met 2-0 voor en er lijkt niks aan de hand. Na de zeventigste minuut gaan we te makkelijk denken en krijgt Vitesse ons aardig onder druk. We zijn vervolgens slordig en geven twee penalty’s weg. Na een hectische slotfase verliezen we uiteindelijk twee punten”, aldus Ten Thije. 

FC Twente O19 staat na zeven duels op een vierde plek in de Eredivisie. “Na een stroef begin met twee verloren wedstrijden van AZ en FC Groningen, winnen we drie keer achter elkaar. Vervolgens verliezen we van N.E.C. en spelen we gelijk tegen Vitesse", blikt hij terug. “We hebben een talentvolle en voetballende ploeg, maar ook een ploeg die nog stappen kan zetten in de organisatie", constateert Ten Thije. 

“Onze eerste doelstelling is natuurlijk om zoveel mogelijk spelers af te leveren bij het eerste elftal", vervolgt hij vastberaden. "Om ze voor te bereiden op ‘het grote werk’ leren wij ze te spelen vanuit de organisatie, zodat de jongens weten wat er van ze verwacht wordt. Daarnaast trainen jongens regelmatig mee met het eerste elftal. Hierdoor ervaren ze hoe het eraan toe gaat bij de eerste selectie.” 

Ondanks de dramatische uitslagen van de FC Twente Voetbalacademie - zowel O13, O14, O15, O16 als O17 gingen onderuit - afgelopen weekend, is ten Thije optimistisch over de jeugdteams. “We zijn met de Voetbalacademie op de weg terug en spelen sinds dit seizoen met de Onder 19 Eredivisie. Op dit niveau willen we de komende jaren actief blijven", verzekert hij. 

]]>
Tue, 15 Oct 2019 19:31:00 +0200
Jansen legt uit: ''Daarom oefenden we ook graag tegen Wolfsburg'' https://www.twentefans.nl/nieuws/overige-elftallen/254775/jansen-legt-uit-daarom-oefenden-we-ook-graag-tegen-wolfsburg https://www.twentefans.nl/nieuws/overige-elftallen/254775/jansen-legt-uit-daarom-oefenden-we-ook-graag-tegen-wolfsburg FC Twente Vrouwen speelt woensdagavond de eerste wedstrijd in de achtste finales van de UEFA Women's Champions League. VfL Wolfsburg is de tegenstander.

Renate Jansen weet wat de ploeg van trainer Tommy Stroot te doen staat. "Alles moet op 100%. Je kan niet ergens 10% verzaken, want je weet dat de bal dan in het netje ligt. We moeten de duels aangaan en erin vliegen. Je moet net iets meer van jezelf laten zien en je moet net iets meer geven", zegt ze op de website van de Tukkers.

VfL Wolfsburg is geen onbekende van FC Twente Vrouwen. "Het is een tegenstander die eigenlijk veel beter is", weet Jansen. "Daarom oefenden we ook graag tegen Wolfsburg. Maar nu spelen we voor de Champions League, dat maakt het een hele andere wedstrijd. Het is goed dat we ooit al tegen ze hebben geoefend, maar het zal woensdag heel anders worden dan de voorgaande wedstrijden", voorspelt de aanvalster.

De regerend Duits kampioen is een van de topclubs in Europa, daar is Jansen duidelijk over. "Het kan erg moeilijk worden om de volgende ronde te bereiken. Zij zullen het grootste deel van de wedstrijd aan de bal zijn. We zullen het moeten hebben van de omschakeling."

]]>
Tue, 15 Oct 2019 18:00:00 +0200
Latibeaudiere in de basis bij FC Twente? ''Dan moet Schenk er af'' https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254751/latibeaudiere-in-de-basis-bij-fc-twente-dan-moet-schenk-er-af https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254751/latibeaudiere-in-de-basis-bij-fc-twente-dan-moet-schenk-er-af FC Twente neemt het zaterdagavond in eigen huis op tegen Willem II en Rene Wagelaar is benieuwd met welke opstelling de Tukkers gaan spelen. De zaakwaarnemer vraagt zich af of trainer Gonzalo Garcia een wijziging door gaat voeren in het centrum van de verdediging. 

"Ik heb Latibeaudiere een keer gezien met Jong Twente tegen Emmen, toen beviel die me wel", blikt hij terug in het Youtube-programma Voetbaltijd. "Sprongkracht, alles: beviel me wel. Maar dan moet Schenk er af, want dat is een linkspoot. Dan moet Bijen blijven staan", adviseert Wagelaar.

Ook Gorenaar Bert Eeftink, bekend van Helligen Hendrik, heeft een tip voor Gonzalo Garcia. "Volgens mij moet Twente het spel ook niet willen maken, want dan krijg je de meeste tegendoelpunten in de omschakeling en we hebben niet de snelste verdedigers", beseft hij. "Dan word je er uitgelopen, dat zag je tegen Heracles en tegen Sparta", besluit Eeftink. 

Wagelaar vult hem aan. "Zaterdag ook: dat zijn snelle jongens, die Che Nunnely... dat is wel echt een snelle jongen", beseft de belangenbehartiger, die een gelijkspel voorspelt: 1-1. "Linke ploeg man, dat Willem II. Dan moet je niet op de aanval spelen", waarschuwt hij. Ook Eeftink en Jan van Staa rekenen op een punt tegen de club uit Tilburg. 

]]>
Tue, 15 Oct 2019 16:45:00 +0200
FC Twente traint in twee groepen: ''Brama zat bij laatste groep'' https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254797/fc-twente-traint-in-twee-groepen-brama-zat-bij-laatste-groep https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254797/fc-twente-traint-in-twee-groepen-brama-zat-bij-laatste-groep FC Twente neemt het zaterdagavond in de Grolsch Veste op tegen Willem II en de grote vraag is met welke opstelling trainer Gonzalo Garcia gaat beginnen. Tubantia-verslaggever Leon ten Voorde was dinsdagochtend aanwezig bij de training.

Daaruit blijkt dat de oefenmeester in Wout Brama nog geen controlerende middenvelder ziet. "Twente trainde vandaag in 2 groepen. Verdedigers en verdedigende middenvelders en aanvallers en offensieve middenvelders. Brama zat bij laatste groep", schrijft de clubwatcher via Twitter. 

Garcia probeerde in de vriendschappelijke wedstrijd tegen VfL Osnabrück ook al een paar opvallende experimenten uit. Zo speelde FC Barcelona-huurling Oriol Busquets als centrumverdediger, werd Aitor als linksback gebruikt en stond Vuckic - die de competitie als spits begon - op het middenveld. 

]]>
Tue, 15 Oct 2019 15:37:00 +0200
''De rolverdeling is duidelijk, het wordt David tegen Goliath'' https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254779/de-rolverdeling-is-duidelijk-het-wordt-david-tegen-goliath https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254779/de-rolverdeling-is-duidelijk-het-wordt-david-tegen-goliath FC Twente Vrouwen neemt het woensdagavond in de achtste finales van de UEFA Women's Champions League op tegen VfL Wolfsburg en trainer Tommy Stroot verwacht een loodzware avond. Hij beseft dat de club uit Enschede de underdog is. 

"De rolverdeling is duidelijk. Het wordt David tegen Goliath", vertelt hij tegenover de Tubantia. "We kunnen wel roepen dat we voor een heel grote stunt willen gaan zorgen, maar dat is niet realistisch. We willen het Wolfsburg wel zo moeilijk mogelijk gaan maken", aldus Stroot. 

"Wolfsburg en Olympique Lyon zijn de twee beste vrouwenploegen ter wereld. We moeten er ook van genieten dat we zo'n ploeg treffen", vervolgt de Duitse oefenmeester. "Als we durven te voetballen, bereid zijn om extra meters te maken en keihard te knokken, dan kunnen we er misschien voor zorgen dat we bij de return in de Grolsch Veste nog een kans hebben", besluit Stroot optimistisch. 

]]>
Tue, 15 Oct 2019 14:22:00 +0200
Garcia werkt besloten training af in aanloop naar Willem II-thuis https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254732/garcia-werkt-besloten-training-af-in-aanloop-naar-willem-ii-thuis https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254732/garcia-werkt-besloten-training-af-in-aanloop-naar-willem-ii-thuis FC Twente heeft de trainingstijden voor de rest van de week bekend gemaakt. De club uit Enschede heeft donderdag een training achter gesloten deuren op het programma staan, zo blijkt uit het schema op de clubsite. 

Vrijdag traint de selectie van trainer Gonzalo Garcia wél gewoon openbaar en morgen hebben de Tukkers een vrije dag. Zaterdag staat de competitiewedstrijd tegen Willem II op het programma. De wedstrijd tegen de club uit Tilburg begint om 19:45 uur. 

Trainingstijden FC Twente:

Maandag 14 oktober 
13.30 uur

Dinsdag 15 oktober
10.45 uur

Donderdag 17 oktober
Besloten training

Vrijdag 18 oktober
16.00 uur

Zaterdag 19 oktober
19.45 uur FC Twente - Willem II

 

]]>
Tue, 15 Oct 2019 13:14:00 +0200
KNVB maakt scheidsrechter bekend voor wedstrijd tegen Willem II https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254756/knvb-maakt-scheidsrechter-bekend-voor-wedstrijd-tegen-willem-ii https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254756/knvb-maakt-scheidsrechter-bekend-voor-wedstrijd-tegen-willem-ii De KNVB heeft scheidsrechter Martin van den Kerkhof aangesteld om de wedstrijd tussen FC Twente en Willem II in goede banen te leiden. Serdar Gözübüyuk is aangewezen als VAR. Het duel in de Grolsch Veste begint zaterdagavond om 19:45 uur. 

De ploeg van trainer Gonzalo Garcia staat na, drie nederlagen (Heracles Almelo, Feyenoord en Sparta) op een elfde plek met twaalf punten uit negen competitiewedstrijden. De club uit Tilburg heeft één puntje meer en staat daarmee op een gedeelde achtste plek. 

]]>
Tue, 15 Oct 2019 12:08:00 +0200
KNVB start met VAR-communicatie in deze 15 Eredivisie-stadions https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254728/knvb-start-met-var-communicatie-in-deze-15-eredivisie-stadions https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254728/knvb-start-met-var-communicatie-in-deze-15-eredivisie-stadions De KNVB gaat starten met VAR-communicatie op de videoschermen in de Eredivisie, zo laat de voetbalbond dinsdag weten. Bij een VAR-ingreep zal op de videoschermen aangegeven worden worden wat de reden van de ingreep is, zodat het publiek begrijpt waar het spel stilligt.

Tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal werd al met succes een proef gedaan met VAR-communicatie op de videoschermen. De Eredivisieclubs hebben in overleg met de Eredivisie CV en de KNVB afgesproken om vanaf speelronde 10 in het aankomende weekend de communicatie op de schermen in de stadions te tonen.

"Eén van de verbeterpunten die voortkwamen uit het eerste seizoen VAR in de Eredivisie, was dat het publiek beter geïnformeerd wilde worden over VAR-situaties", meldt de KNVB op de officiële website. "Te vaak wisten toeschouwers niet precies waarom de VAR ingreep. Een manier om daar meer duidelijkheid over te verschaffen, is de vermelding op de videoschermen in de stadions."

"Op het moment dat de VAR contact zoekt met de scheidsrechter over een mogelijke herziening van een beslissing, wordt vanuit het ARAG KNVB Replay Center per tablet ingevoerd om welke situatie het gaat", aldus de voetbalbond. "Bijvoorbeeld: 'check mogelijk hands' of 'doelpunt afgekeurd - buitenspel'. Dit bericht wordt rechtstreeks gepubliceerd op de videoschermen."

De stadions van FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk hebben geen geschikte videoschermen. Wanneer deze clubs ook de beschikking hebben over bruikbare schermen voor de VAR, kunnen ze ook gebruik maken van de communicatie. 

]]>
Tue, 15 Oct 2019 10:57:00 +0200
''Ik rookte, ging de kroeg in en lette niet zo op mijn gewicht'' https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254729/ik-rookte-ging-de-kroeg-in-en-lette-niet-zo-op-mijn-gewicht https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254729/ik-rookte-ging-de-kroeg-in-en-lette-niet-zo-op-mijn-gewicht Theo Janssen heeft het uitstekend naar zijn zin als jeugdtrainer bij Vitesse Onder 19. De voormalig profvoetballer, die in het verleden onder meer bij FC Twente en Ajax speelde, is echter ook regelmatig op TV te zien als analyticus. 

"Ik vind het werk op tv heel erg leuk", vertelt hij in gesprek met De Gelderlander. "Het is verdieping voor mij als mens. Ik krijg een inkijkje in de mediawereld. Ik kijk meer voetbal dan ooit. Ik moet een mening hebben. Daarbij ontmoet ik interessante mensen. Bij VTBL zat ik aan tafel met Ronald Koeman, Louis van Gaal en Willem van Hanegem. In de uitzending zie je lang niet alles. Achter de coulissen met Van Hanegem was goud waard. Die man vertelde geweldige verhalen", aldus Janssen. 

Of hij als trainer een rolmodel is? "Die gasten kennen mij van Ajax en Twente", reageert hij. "Dat komt door hun leeftijd. Ze kennen mijn succes. Ouderen, wijzen eerder op mijn beginperiode als prof bij Vitesse. Lang geleden. Ik rookte, ging de kroeg in en lette niet zo op mijn gewicht. Dat achtervolgt me nog wel eens. Het zij zo. Ik speelde wél altijd. En gewoon goed, hè. Mentaal was ik altijd goed", verzekert Janssen.

In de toekomst wil hij graag hoofdtrainer worden. "Bij Vitesse. Of elders. Ik duik nu de boeken in", verklapt hij. "En ik ben absoluut geen studiebol, hè. Maar dit is materie die me interesseert. Mijn nonchalance heeft ook zijn voordelen. Ik herken de slonzen en de perfectionisten. Ik ontwikkel me zo als een soort amateurpsycholoog, haha. Dat hoort ook bij het trainersvak", besluit Janssen realistisch. 

]]>
Tue, 15 Oct 2019 09:45:00 +0200
FC Twente maakt tussenstand kaartverkoop Willem II-thuis bekend https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254714/fc-twente-maakt-tussenstand-kaartverkoop-willem-ii-thuis-bekend https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254714/fc-twente-maakt-tussenstand-kaartverkoop-willem-ii-thuis-bekend FC Twente neemt het zaterdagavond in eigen huis op tegen Willem II en tot nu toe zijn er reeds 26.500 kaarten verkocht. Dat laat de club uit Enschede weten via de officiële kanalen. Het duel in de Grolsch Veste begint om 19:45 uur. 

Trainer Gonzalo Garcia kan geen beroep doen op Julio Pleguezuelo, die in de uitwedstrijd tegen Sparta een rode kaart kreeg. Verslaggever Tijmen van Wissing liet maandag weten dat de oefenmeester er van uit dat gaat Paul Verhaegh zijn plek de komende weken zal innemen.

Daarnaast is het de vraag met welke opstelling de Tukkers gaan spelen na drie competitienederlagen (Heracles Almelo, Feyenoord en Sparta) op rij. In de wedstrijd tegen Sparta kregen Wout Brama en Emil Berggreen een kans, waardoor Lindon Selahi en Haris Vuckic op de bank zaten. 

]]>
Tue, 15 Oct 2019 08:33:00 +0200
Problemen bij Willem II: ''Tegen FC Twente reken ik nog niet op hem'' https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254693/problemen-bij-willem-ii-tegen-fc-twente-reken-ik-nog-niet-op-hem https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254693/problemen-bij-willem-ii-tegen-fc-twente-reken-ik-nog-niet-op-hem Willem II moet het komende zaterdag tegen FC Twente stellen zonder Damil Dankerlui. De 23-jarige verdediger kampt met een knieblessure en is nog niet fit genoeg om te spelen in Enschede.

"Waarschijnlijk sluit hij deze week weer aan", vertelt trainer Adrie Koster in gesprek met het Brabants Dagblad. "Maar tegen FC Twente reken ik nog niet op hem. Hij heeft er te lang uit gelegen om dan alweer een wedstrijd te kunnen spelen."

Naast Dankerlui ontbreekt ook Fernando Lewis, waardoor Willem II beschikt over een vrijwel compleet fitte selectie. In De Grolsch Veste worden de Tilburgers gesteund door 700 supporters. Het uitvak biedt plaats aan 1000 fans. Dat aantal wil ook best mee, maar het is lastig voldoende bussen te vinden.

]]>
Tue, 15 Oct 2019 07:26:00 +0200
Wagelaar: ''Ik geloof niet dat ze hem als linksback laten spelen'' https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254688/wagelaar-ik-geloof-niet-dat-ze-hem-als-linksback-laten-spelen https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254688/wagelaar-ik-geloof-niet-dat-ze-hem-als-linksback-laten-spelen FC Twente oefende tegen VfL Osnabrück en daar was een bijzondere rol weggelegd voor Aitor Cantalapiedra. De Spanjaard speelt normaliter rechtsbuiten, maar stond op linksback geposteerd. Jan van Staa denkt dat het eenmalig was.

"Ik begrijp best dat je als trainer zijnde eens wat dingen wil zien, maar normaal gesproken ga je van rechtsbuiten niet naar linksachter. Dan is het meestal uit nood geboren, dat je denkt: dan kan hij ook even spelen, omdat hij snel is. Voor de competitie lijkt dit me echter geen optie", zegt Van Staa tegenover de camera's van VoetbalTijd.

Spelersmakelaar René Wagelaar is het eens met Van Staa. "Het is geen probeersel geweest. Dat geloof ik niet. Ik geloof niet dat ze echt denken om hem als linksback te laten spelen. Dat kan toch niet?", vraagt Wagelaar zich af.

]]>
Mon, 14 Oct 2019 21:53:00 +0200
Uitslagen jeugdteams: FC Twente O13, O14, O15, O16 én O17 onderuit https://www.twentefans.nl/nieuws/overige-elftallen/254677/uitslagen-jeugdteams-fc-twente-o13-o14-o15-o16-en-o17-onderuit https://www.twentefans.nl/nieuws/overige-elftallen/254677/uitslagen-jeugdteams-fc-twente-o13-o14-o15-o16-en-o17-onderuit Het was geen goede speelronde voor de talenten van FC Twente O13, O14, O15, O16 én O17. Al deze teams gingen dit weekend onderuit tegen de leeftijdsgenoten, zo laat FC Twente weten op de officiële clubsite.

FC Twente Onder 17 startte de slechte reeks met een 3-7 verlies tegen De Graafschap, terwijl ook FC Twente Onder 16 met ruime cijfers onderuit ging tegen de Superboeren. Onder 16 verloor met 3-0.

Onder 15 ging met een minimale nederlaag van het veld. Tegen Alphense Boys werd het 1-2. FC Twente Onder 14 moest naar Alkmaar, maar ging met 3-1 onderuit tegen AZ O14. Ook Onder 13 verloor, zij gingen met 0-2 onderuit tegen Ajax.

FC Twente Onder 19 was het enige jeugdteam dat niet verloor. Zij speelden in de thuiswedstrijd tegen Vitesse met 2-2 gelijk.

 

]]>
Mon, 14 Oct 2019 20:59:00 +0200
''Ik denk dat Garcia er van uit gaat dat Verhaegh kan spelen'' https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254676/ik-denk-dat-garcia-er-van-uit-gaat-dat-verhaegh-kan-spelen https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254676/ik-denk-dat-garcia-er-van-uit-gaat-dat-verhaegh-kan-spelen Julio Pleguezuelo is er de komende drie wedstrijden niet bij en volgens Tijmen van Wissing is de kans groot dat Paul Verhaegh weer zal spelen. De geroutineerde verdediger keert terug van een blessure.

"Wat mij opviel is dat Gonzalo García er denk ik van uit gaat dat Verhaegh de komende weken gaat spelen", zegt Van Wissing bij de Oosttribune op RTV Oost. "Na Groningen-uit heeft hij geen minuten meer gemaakt. Dan heeft hij toch niet heel veel keuze."

In de oefenwedstrijd tegen VfL Osnabrück was het zelfs Pleguezuelo die nog minuten moest maken. "Dat vond ik wel opvallend. Hij heeft heel weinig smaak, die García. Die Engelsman, Latibeaudiere, is het ook nog niet aan de rechterkant."

Jan van Staa merkt ook dat de bezetting aan de rechterkant heel erg dun is. "Ze hebben natuurlijk twee man voor die positie, maar de ene is geschorst (Julio, red.) en de andere is al een lange periode geblesseerd. Ik denk wel, dat als Verhaegh fit is en twee weken mee traint, dat op basis van routine op moet kunnen lossen. Ik weet alleen niet of hij negentig minuten zou kunnen halen. Daar zou ik voorzichtig mee zijn", zegt de voormalig scout van de Tukkers.

]]>
Mon, 14 Oct 2019 19:59:00 +0200
Jansen hoopvol: ''Wie weet kunnen we voor een stuntje zorgen'' https://www.twentefans.nl/nieuws/overige-elftallen/254670/jansen-hoopvol-wie-weet-kunnen-we-voor-een-stuntje-zorgen https://www.twentefans.nl/nieuws/overige-elftallen/254670/jansen-hoopvol-wie-weet-kunnen-we-voor-een-stuntje-zorgen FC Twente Vrouwen neemt het woensdagavond op tegen VFL Wolfsburg. Een absolute graadmeter voor de Tukkers. Renate Jansen weet dat ze niet de favoriet zullen zijn voor de winst.

"We hebben allemaal gezien hoe het Ajax verging. We weten dat het tegen Wolfsburg heel lastig wordt, maar we willen zo goed mogelijk weerstand bieden. Ik hoop dat het geen geflatteerde uitslag wordt. We hebben een Duitse trainer, Tommy Stroot, die zal met een goed tactisch plan komen. Wie weet kunnen we voor een stuntje zorgen", zegt Jansen in gesprek met het Algemeen Dagblad.

De speelster van FC Twente zit al negen jaar bij de selectie van de Oranje Leeuwinnen, maar speelde slechts 39 interlands. "Ik ken m'n rol. Het is aan mij om te laten zien dat ik ook 'basiswaardig' ben, dat ik de concurrentie aankan. Als reserves willen we het de bondscoach zo moeilijk mogelijk maken. Dat stimuleert mij om nóg meer aan mezelf te werken. Qua talent zit het wel goed bij Twente. En dus ook bij Oranje, dat is mooi om te zien."

]]>
Mon, 14 Oct 2019 19:04:00 +0200
Van der Laan: ''Voetbalwereld is uiteindelijk enorm egoïstisch'' https://www.twentefans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/254566/van-der-laan-voetbalwereld-is-uiteindelijk-enorm-egoistisch https://www.twentefans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/254566/van-der-laan-voetbalwereld-is-uiteindelijk-enorm-egoistisch Arjan van der Laan speelde tussen 1999 en 2002 bij FC Twente. Na zijn actieve loopbaan probeerde de oud-middenvelder het als trainer ver te schoppen in het betaalde voetbal, maar verder dan interim-trainer bij Sparta Rotterdam kwam hij niet.

Van der Laan was later bondscoach bij de OranjeLeeuwinnen, maar werd een half jaar voor het EK in 2016 ontslagen. "De voetbalwereld is uiteindelijk enorm egoïstisch, mensen denken vooral aan zichzelf. Maar zo zit ik zelf niet in elkaar", zegt Van der Laan in het Algemeen Dagblad. Inmiddels is de oud-Tukker werkzaam bij de gemeente Rotterdam.

Van der Laan werd opgevolgd door Sarina Wiegman, die Europees kampioen werd en zilver op het WK pakte. Van der Laan bleef met een bittere nasmaak achter. "Want iedereen riep van alles over mijn ontslag, vaak zonder er iets van af te weten, en ik kon daar niks aan doen. Lang ging het ook over mij als het over het elftal ging", aldus de oud-bondscoach. "Ik moest dat echt even een plek zien te geven."

Na zijn vertrek zat een nieuwe baan als hoofdtrainer er niet in. "Ik dacht op een gegeven moment: nu kan ik wel wéér gaan wachten op weer een volgend verhaaltje, maar ik wilde helemaal niet thuis gaan zitten. Dus ik ben gaan solliciteren. In het voetbal en daarbuiten", aldus Van der Laan, die helemaal op zijn plek is in zijn nieuwe functie.

"Ik wil deze baan helemaal niet opzeggen voor pakweg het assistentschap bij Helmond Sport", geeft hij aan. Een cijfer voor mijn leven nu, vraag je? Een negen. Ik moet zó blij zijn met wat ik allemaal heb. Ik ben bijna vijftig, ben gezond, heb een mooi gezin en een goede baan. En ik kan mezelf aankijken in de spiegel. Uiteindelijk is dat het belangrijkste, toch?"

]]>
Mon, 14 Oct 2019 18:00:00 +0200
Berggreen: ''Had een aantal betere financiële aanbiedingen'' https://www.twentefans.nl/nieuws/eerste-elftal/254617/berggreen-had-een-aantal-betere-financiele-aanbiedingen https://www.twentefans.nl/nieuws/eerste-elftal/254617/berggreen-had-een-aantal-betere-financiele-aanbiedingen Emil Berggreen tekende afgelopen zomer een contract voor één seizoen met een optie voor nog een jaar bij FC Twente. De Deense spits kwam over van FSV Mainz en koos bewust voor FC Twente.

"Deze zomer was ik transfervrij en had ik veel aanbiedingen", vertelt Berggreen in gesprek met het Deense BT. "Er zijn redelijk veel clubs die een type aanvaller als ik willen hebben, maar het is gewoon belangrijk voor mij om ergens heen te gaan waar ik aan spelen toe kom."

Berggreen weet dat FC Twente een ideale opstap is. "Als ik hier goed presteer, is het mogelijk dat de deur naar één van de grote competities zich ook weer opent", geeft hij aan. "Ik had een aantal aanzienlijk betere financiële aanbiedingen, maar de manier van spelen van FC Twente trok mij erg aan. En het was tot dusver een slimme zet."

Tegen Heracles Almelo maakte de spits zijn eerste treffer voor FC Twente. "Het was echt leuk om mijn eerste goal te maken, en helemaal zo vroeg in mijn Twentse carrière. Die eerste treffer mag niet worden onderschat en is erg belangrijk", meent hij. "Als ik terugkijk op mijn carrière, is het altijd iets wat me bezighoudt als ik van club verander. Maar ik wil sowieso altijd scoren."

]]>
Mon, 14 Oct 2019 17:07:00 +0200
Van der Kraan: ''Bij FC Twente zou zoiets niet kunnen'' https://www.twentefans.nl/nieuws/bestuur-beleid/254641/van-der-kraan-bij-fc-twente-zou-zoiets-niet-kunnen https://www.twentefans.nl/nieuws/bestuur-beleid/254641/van-der-kraan-bij-fc-twente-zou-zoiets-niet-kunnen FC Twente zat de afgelopen tijd in financieel zwaar weer. Toch overweegt algemeen directeur Paul van der Kraan niet om een buitenlandse investeerder binnen te halen.

"In mijn periode bij Vitesse, Fortuna Sittard en FC Den Bosch zijn een buitenlandse investeerder binnengehaald om de club overeind te houden", zegt Van der Kraan in de Presentatiegids van FC Twente. "Dat was de laatste stap, pure noodzaak. Bij FC Twente zou zoiets niet kunnen. Dit is meer dan een voetbalclub, het is sociale beweging, die door de hele regio wordt gedragen. Dat moeten we koesteren."

Van der Kraan denkt niet dat één persoon het beleid moet bepalen. "Hier is het eigenaarschap min of meer verdeeld over duizenden mensen, over bedrijven, dat is het best denkbare draagvlak. Trots en solidariteit worden met hoofdletters geschreven. Dat heb ik nergens anders gezien. Deze club is volstrekt uniek", aldus de bestuurder.

]]>
Mon, 14 Oct 2019 16:00:00 +0200
Latibeaudiere: ''Dat had zeker invloed op mijn beslissing'' https://www.twentefans.nl/nieuws/eerste-elftal/254581/latibeaudiere-dat-had-zeker-invloed-op-mijn-beslissing https://www.twentefans.nl/nieuws/eerste-elftal/254581/latibeaudiere-dat-had-zeker-invloed-op-mijn-beslissing Joël Latibeaudiere werd vlak voor het verstrijken van de transferdeadline door FC Twente gehuurd van Manchester City. De Engelsman wacht nog op zijn officiële debuut, maar is blij met zijn keuze voor FC Twente.

"Ik was allang op zoek naar een club om aan verhuurd te worden, maar ik was wel zorgvuldig op zoek naar het juiste team voor mezelf", geeft Latibeaudiere aan. "Ik heb samen met de club gekeken en we besloten dat FC Twente de juiste club was om heen te gaan. Ik heb daar een goede kans op speeltijd en het is een mooie competitie om in te spelen."

"Het voetbal hier is erg technisch, het is minder fysiek als in Engeland en de fans zijn erg uitzinnig", vervolgt de verdediger op de website van de Engelse voetbalbond. "Ze zijn gepassioneerd en erg veeleisend van het team en onze manager is hetzelfde. De trainingen zijn dus erg intens, maar ik geniet ervan."

Latibeaudiere weet dat de Eredivisie een ideale springplank is. "Ik heb gezien dat spelers de overstap maakten van de Eredivisie naar grote Europese clubs. En dan had je Bersant Celina en Matthew Smith die door City werden verhuurd aan FC Twente. Ook weet ik dat Chelsea spelers als Mason Mount, Jack Clarke-Salter en Dominic Solanke verhuurde aan Vitesse. Dus dat had zeker invloed op mijn beslissing."

]]>
Mon, 14 Oct 2019 14:55:00 +0200
Kalma: ''Ik zit nu goed op mijn plek hier bij FC Twente'' https://www.twentefans.nl/nieuws/overige-elftallen/254572/kalma-ik-zit-nu-goed-op-mijn-plek-hier-bij-fc-twente https://www.twentefans.nl/nieuws/overige-elftallen/254572/kalma-ik-zit-nu-goed-op-mijn-plek-hier-bij-fc-twente Fenna Kalma was vrijdagavond opnieuw belangrijk voor FC Twente Vrouwen. Met twee treffers deed de Friese spits haar oude club SC Heerenveen pijn (1-3).

"Het voelt wel als een thuiswedstrijd", zegt Kalma in gesprek met Omrop Fryslân. "Het is mooi om hier te spelen. Heerenveen speelt altijd op gras en daar houd ik wel van." Toch besloot Kalma afgelopen zomer de overstap te maken van Heerenveen naar FC Twente.

"Het gaat goed en ik voel me goed daar", reageert Kalma. "Ik zit op m'n plek. We hebben een leuk team, een goed team, met veel kwaliteiten. Dat zie je ook. Daardoor scoor ik doelpunten, omdat ik in stelling wordt gebracht door m'n teamgenoten. Ik heb betere spelers om me heen en dat heb ik nodig om doelpunten te scoren en om wedstrijd te winnen. Ik moet ook mijn teamgenoten een groot compliment geven."

Toch lijkt FC Twente niet het eindstation van Kalma. "Ik wil het hoogst haalbare halen", is ze ambitieus. "Ik zit nu goed op mijn plek hier bij FC Twente en ik hoop me hier verder te kunnen ontwikkelen om zo misschien een volgende stap te maken."

]]>
Mon, 14 Oct 2019 13:52:00 +0200
FC Twente test opvallende opstelling: ''Aitor als linksback'' https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254558/fc-twente-test-opvallende-opstelling-aitor-als-linksback https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254558/fc-twente-test-opvallende-opstelling-aitor-als-linksback FC Twente oefende vrijdag achter gesloten deuren tegen VfL Osnabrück. Het oefenduel eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Bij FC Twente viel vooral de opstelling in de tweede helft op. "Emil Berggreen verving Lucas Browning, wat er voor zorgde dat Wout Brama centraal kwam te staan, Aitor als linksback en Haris Vuckic op het middenveld", schrijft clubwatcher Leon ten Voorde in TC Tubantia.

"Dat probeersel geeft nog eens aan dat FC Twente achter Verdonk nauwelijks alternatieven heeft", geeft Ten Voorde aan. "In de eerste helft speelde de rechtsbenige centrale verdediger Lukas Browning linksback."

Opstelling FC Twente: Drommel (46. De Lange), Pleguezuelo (70. Hilgers), Busquets (75. Wieffer), Browning (46. Berggreen), Schenk (75. Oosterwolde), Brama (60. Hölscher), Roemeratoe (60. Zerrouki), Bosch (75. Agca), Aitor (75. Van Leeuwen), Vuckic (75. Browning), Nakamura (60. Menig). 

]]>
Mon, 14 Oct 2019 12:49:00 +0200
Ten Caat vertrekt: ''Dat heeft te maken met nieuw beleid'' https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254537/ten-caat-vertrekt-dat-heeft-te-maken-met-nieuw-beleid https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254537/ten-caat-vertrekt-dat-heeft-te-maken-met-nieuw-beleid FC Twente nam afgelopen week per direct afscheid van Theo ten Caat als trainer van de beloften. Het vertrek was enigszins verrassend.

"Dat heeft te maken met nieuw beleid, andere bakens, het bekende werk bij de ontbinding van een contract met wederzijdse instemming", schrijft 'Scipio' op de website van TwenteSport.com. "Ten Caat heeft diverse functies binnen het technisch kader bekleed bij de Enschedeërs. Hij richtte zich vooral op het bijslijpen van jonge talenten en de beloften."

Ten Caat speelde in het verleden in twee periodes bij FC Twente. "Op trainingen en in wedstrijden etaleerde hij zijn voetbaltalent, in de kantine en de verblijfsruimtes was hij een stuk minder nadrukkelijk aanwezig", weet Scipio.

"Wat veel teamgenoten al helemaal niet begrepen was dat Ten Caat – in plaats van met hen mee te gaan om bij Stokkers aan de Oldenzaalsestraat te biljarten – veel liever doorliep naar het Rijksmuseum Twenthe om daar de wanden te inspecteren, de ene na de andere tentoonstelling. Kunstenaar met en zonder bal. De man van de steekpass was ook de man van het palet", aldus de columnist.

FC Twente behield hem daarna voor de jeugdopleiding. "Misschien heeft Ten Caat jonge voetballers ook wel eens verteld over het nut van een bredere blik dan alleen die voor voetbal. Omdat met een penseel ook zoveel mogelijk is. Dat een balletje binnendoor dat precies op tijd effect sorteert je wat kunst is en mooi om te zien, maar dat elke penseelstreek in de witte kimono van het meisje van George Hendrik Breitner ook niet valt te versmaden."

]]>
Mon, 14 Oct 2019 11:46:00 +0200
Van Leeuwen: ''De club komt ontzettend vaak ter sprake bij Twente'' https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254562/van-leeuwen-de-club-komt-ontzettend-vaak-ter-sprake-bij-twente https://www.twentefans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254562/van-leeuwen-de-club-komt-ontzettend-vaak-ter-sprake-bij-twente Ted van Leeuwen is de laatste tijd succesvol als technisch directeur bij FC Twente. De bestuurder toonde zijn kwaliteiten in het verleden bij AGOVV Apeldoorn, de club die in 2013 failliet ging.

Van Leeuwen denkt nog vaak aan AGOVV. "De club komt ontzettend vaak ter sprake bij Twente", zegt hij in gesprek met De Stentor. "Laatst kwam Klaas-Jan Huntelaar op bezoek bij mij, toen hadden we het direct over onze fantastische tijd in de Apeldoornse bossen. Verdediger Paul Verhaegh, trainer Gonzalo Garcí­a Garcí­a, assistent Dennis van der Ree... Allemaal Twente-mensen met een AGOVV-verleden."

Peter Bosz wilde AGOVV in 2003 naar het betaalde voetbal helpen. "We hadden grootse plannen. Peter overtuigde me zo van zijn missie, dat ik meeging en de journalistiek patsboem verliet", aldus Van Leeuwen, die merkte dat het niet eenvoudig was. "Ach, AGOVV, wat een geweldige club. Alleen de gemeente Apeldoorn... Anti, anti."

Het duo wilde een groter stadion en probeerde financiële steun bij de gemeente en bedrijven te vinden. "We bleven in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. Peter zag de kansloosheid om een stabiele profclub te worden, met deze gemeente en zonder groter stadion. Hij vertrok voor het begon. Ik vertrok later om dezelfde redenen, naar Vitesse."

Toch zette Van Leeuwen de club op de kaart. "Het bleef bij AGOVV kleine klappertjes maken met transfers." Het verbloemde veel. "Ik had puur geluk dat Huntelaar doorbrak bij AGOVV. Daardoor werden Dries Mertens en Nacer Chadli mij later gegund door zaakwaarnemers."

]]>
Mon, 14 Oct 2019 10:42:00 +0200
''Twijfelen deed ik niet, maar zoiets gaat toch aan je vreten'' https://www.twentefans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/254536/twijfelen-deed-ik-niet-maar-zoiets-gaat-toch-aan-je-vreten https://www.twentefans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/254536/twijfelen-deed-ik-niet-maar-zoiets-gaat-toch-aan-je-vreten Ryan Trotman was afgelopen weekend eindelijk belangrijk voor FC Den Bosch. De van FC Twente overgekomen aanvaller tekende in de uitwedstrijd tegen FC Volendam voor de 1-1 eindstand.

Trotman stond na zeven wedstrijden nog altijd op nul doelpunten en werd bekritiseerd bij de club uit de Keuken Kampioen Divisie. Zondag was het eindelijk raak voor de oud-speler van FC Twente. "Ja, dat is wel een grote opluchting", bekent de twintigjarige aanvaller in gesprek met het Brabants Dagblad.

"Twijfelen aan mezelf deed ik niet, maar zoiets gaat toch aan je vreten", aldus Trotman, die het vertrouwen bleef houden van trainer Erik van der Ven. "Omdat hij op dit moment mijn beste keus is op die positie. Dat laat hij ook op de training zien. Mooi dat hij nu zijn goal binnen heeft", reageert de oefenmeester.

]]>
Mon, 14 Oct 2019 09:39:51 +0200
''Ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van deze jeugdspelers'' https://www.twentefans.nl/nieuws/overige-elftallen/254643/ontzettend-belangrijk-in-de-ontwikkeling-van-deze-jeugdspelers https://www.twentefans.nl/nieuws/overige-elftallen/254643/ontzettend-belangrijk-in-de-ontwikkeling-van-deze-jeugdspelers FC Twente onder 19 is sinds dit seizoen weer op het hoogste niveau te bewonderen. De ploeg staat onder leiding van Job ten Thije. Na drie jaar afwezigheid speelt het hoogste jeugdelftal weer in de Eredivisie.

"Het is heel belangrijk dat we terug zijn op het hoogste niveau", zegt Ten Thije in de Presentatiegids van FC Twente. "Onze oudste jeugdlichting speelt weer wekelijks tegen de beste teams van Nederland. Dat betekent elke week wedstrijd op topniveau waarin het uiterste van de spelers gevraagd wordt. Dat is zo ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van deze jeugdspelers."

Ten Thije tempert wel de verwachtingen. "We hebben een talentvolle groep met Onder 19, maar het team is ook vrij jong. We hebben negen tweedejaars en dertien eerstejaars. op diverse vlakken zullen we nog stappen moeten maken, wat zakelijker worden", aldus de oefenmeester, die merkt dat enkele spelers van FC Twente onder 19 op de radar staan bij het eerste elftal.

"Peter Niemeyer is vanuit het eerste elftal nauw betrokken bij de Voetbalacademie en ook Gonzalo Garcia is daar heel open in richting ons en heeft oog voor de ontwikkeling van talenten", vindt Ten Thije. "Het is een goede ontwikkeling dat de spelers tijdens de voorbereiding aan het eerste team geroken hebben.Die ervaringen nemen de spelers mee en daar kunnen ze hun voordeel mee doen."

]]>
Mon, 14 Oct 2019 08:34:00 +0200