Sanne van Dongen verklapt salarissen: "Dat soort contracten"

Sanne van Dongen aan het werk bij ESPN
Sanne van Dongen aan het werk bij ESPN Foto: © BSR Agency

De discussie over de salarissen in de Azerion Vrouwen Eredivisie is momenteel een actueel onderwerp. De aanvoerders van de teams betreden tijdens de achttiende speelronde het veld met shirts waarop de tekst 'Betaald voetbal = betaald worden' staat, omdat ze van mening zijn dat speelsters recht hebben op een beter salaris.

Bij Goedemorgen Eredivisie werd uitgebreid gesproken over de huidige inkomsten van de speelsters en worden er zelfs bedragen genoemd. Tafelgasten Kika van Es en Wieke Kaptein weigerden commentaar te geven op hun eigen salarissen. Hans Kraay was echter nieuwsgierig naar de bedragen in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Presentatrice Sanne van Dongen gaf meer context. "Ik ben onafhankelijk, ze kunnen me niet ontslaan bij Ajax", legt ze uit.

“Bij Ajax verdienen alle meiden 2100 euro minimumloon op basis van 40 uur. Dat is de best betaalde club van Nederland", onthult ze. "Bij PSV en FC Twente zijn dat soort contracten er ook, terwijl ook bij FC Utrecht een paar meiden minimumloon vangen voor 40 uur per week”, wist Van Dongen te melden. “Dan heb je nog een heel grote groep die voor 20 uur het minimumloon vangt, dus de helft van 2100 euro per maand.”

Een minderheid van de clubs betaalt dus salarissen aan de speelsters. “Je hebt nog de overgrote groep uit het rechterrijtje. Die doen het allemaal voor een onkostenvergoeding. Dat zijn de bedragen waarover je het hebt in de Azerion Eredivisie. In de topcompetities als Engeland, Spanje en Frankrijk verdienen de topspeelsters richting een half miljoen euro per jaar", verklapt ze.

Lees meer:
0 reacties