Schuldenlast FC Twente daalt: "Gemeente Enschede deed dat wel"

Leon ten Voorde
Leon ten Voorde Foto: © NESimages

Vitesse is, na een puntenaftrek van maar liefst 18 (!) punten, officieel gedegradeerd uit de Eredivisie. Tubantia-verslaggever Leon ten Voorde vraagt zich af of Paul van der Kraan, die bij FC Twente indruk maakte als puinruimer, de club uit Arnhem nog kan redden van de vrije val.

"De buitenwacht legt al snel de nodige verbanden tussen de problemen bij FC Twente en die bij Vitesse, maar die overeenkomsten zijn er eigenlijk niet. Beide clubs kwamen en komen geld tekort, dat is het eigenlijk het enige dat ze bindt", schrijft hij op de website van de Gelderlander.

"Vitesse heeft niet die achterban van FC Twente", waarschuwt Ten Voorde. "Vitesse heeft ook niet die geldschieters die nu massaal opstaan. En Vitesse heeft ook niet een gemeente die bereid is om te helpen met een lening. De gemeente Enschede deed dat wel. Tegen strenge voorwaarden weliswaar, maar er kwam hulp. FC Twente kwam er mede dankzij de niet aflatende steun van de achterban razendsnel bovenop", blikt hij terug.

"Vijf jaar na de bijna ineenstorting staat de club op de drempel van de Champions League", vervolgt Ten Voorde. "Nog altijd torst FC Twente een schuldenlast met zich mee, maar die is onder controle en wordt stapsgewijs afgebouwd waardoor er aan de andere kant volop ruimte is voor groei. Onlangs kregen de Tukkers als enige in Nederland het hoogste cijfer van de KNVB vanwege de financiële prestaties over het voorbije jaar."

"FC Twente het beste jongetje van de klas: met die eervolle vermelding zwaaide Van der Kraan af, om een maand later bij Vitesse weer onder nul te moeten beginnen", constateert hij. "Hij zal bij de wederopbouw ongetwijfeld vaak wijzen naar het huzarenstukje dat in Enschede is geleverd, maar tegelijkertijd weet hij ook dat de problematiek niet te vergelijken is", besluit Ten Voorde over de ervaren bestuurder.

Lees meer:
0 reacties