Shayesteh: "Dubbel als de Taliban een shirt met mijn naam weggeeft"

Faysal Shayesteh namens UDO
Faysal Shayesteh namens UDO Foto: © Orange Pictures

Faysal Shayesteh dacht eerst dat het om een geintje van zijn vrienden ging, maar eenmaal thuis in zijn Indiase woning komt de voormalig jeugdspeler van FC Twente erachter dat het de bittere realiteit betreft. De Taliban overhandigt een shirt van het nationale elftal van Afghanistan aan de Turkse ambassadeur. Met zijn naam erop.

"Ik ben ruim 25 jaar geleden voor deze mensen gevlucht uit Afghanistan naar Nederland", vertelt Shayesteh aan het Algemeen Dagblad. "Dan is het heel dubbel om te zien dat zíj een shirt met mijn naam achterop na een werkbezoek als bedankje weggeven. Ik ben er niet trots op, omdat ik tegen hun idealen ben. Ik wil model staan voor een vrij Afghanistan waar mannen en vrouwen ongeacht hun achtergrond en wat ze doen gelijk zijn."

"In Afghaanse media lees ik dat de taliban een nieuw nationaal team willen samenstellen, met vooral spelers uit het land zelf", gaat Shayesteh, zelf Afghaans international, verder. "Het lijkt erop dat spelers niet meer geselecteerd worden op basis van hun voetbalkwaliteiten. Waarop dan wel? Volgelingen van de Taliban? Dat zal moeten blijken bij de eerstvolgende interland."

De Afghaanse vrouwen zijn al van de FIFA-ranking verdwenen na een misbruikschandaal en de opkomst van de Taliban, die sporten voor vrouwen heeft verboden. Fortuna-speelster Farkhunda Muhtaj is in het geheim bezig met een comeback. "Omdat ik vurig geloof dat wij als voetballers rolmodellen in de Afghaanse maatschappij zijn en als zodanig op het wereldpodium van het voetbal voor sociale gelijkheid en rechtvaardigheid moeten strijden", aldus Muhtaj.

Zet €10 in & ontvang €50 euro aan FREE bets!

Heb jij vertrouwen in FC Twente komend weekend? Unibet heeft een mooie actie voor nieuwe spelers! Klik hier om je te registreren, zet minimaal 10 euro in op FC Twente (of een andere wedstrijd) en krijg maar liefst vijf GRATIS weddenschappen van 10 euro!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/09
FC Twente
21:00
SC Heerenveen
zo
8/10
Fortuna Sittard
14:30
FC Twente
zo
22/10
Heracles Almelo
14:30
FC Twente
zo
29/10
FC Twente
12:15
Feyenoord
zo
5/11
FC Utrecht
12:15
FC Twente
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 6 19 18
2 AZ 5 13 15
3 FC Twente 6 9 15
4 Feyenoord 5 14 11
5 Sparta Rotterdam 6 2 11
6 Go Ahead Eagles 6 0 10
7 Excelsior 6 2 9
Bekijk de hele stand