Sjoerd Mossou positief: "Dat bleek dit weekend wel in Enschede"
Sjoerd Mossou denkt dat voetbalwedstrijden in Nederland veel vaker zonder politie afgewerkt kunnen worden. De politie staakte afgelopen weekend bij de duels FC Twente - Sparta Rotterdam en NAC Breda - Ajax, maar tot problemen leidde dat niet. Komend weekend is er geen politie bij de wedstrijden FC Groningen - AZ en Almere City FC - PSV.
"Bij NAC - Ajax, een wedstrijd tussen twee clubs met een relatief grote en fanatieke aanhang, was zondag geen politie aanwezig", schetst Mossou in het Algemeen Dagblad. "Dat ging uitstekend. Geen rellen, geen gedoe bij het uitvak, geen knokpartijtjes. Niets bijzonders. Dat is op zichzelf helemaal geen nieuws: bij de meeste Nederlandse voetbalwedstrijden gebeurt zelden iets wereldschokkends. Ook FC Twente - Sparta werd zaterdag gespeeld zonder politie-inzet. Er waren in Enschede 29.200 toeschouwers, nul wijkagenten, nul speciale politie-eenheden en nul ME'ers. Ook hier: geen centje pijn."
Volgens Mossou gaf dat een duidelijk signaal af. "Het bevestigt wat iedereen al wist die regelmatig naar het stadion gaat. Sinds 'corona' waren er soms serieuze problemen met specifieke groepen, zeker, het is veelvuldig benoemd, maar geloof het of niet: in Nederland kun je anno 2024 doorgaans prima met je kinderen naar het voetbalstadion. Dat bleek dit weekend wel in Enschede en Breda, en komend weekend zal dat in Almere en Groningen hetzelfde zijn."
De journalist ziet dan ook dat de overheid en de KNVB het anders moeten aanpakken in Nederland. "Wat dat aantoont is heel simpel: voetbalpubliek vraagt maatwerk, normalisatie en communicatie (plus een specifiek dadergerichte aanpak)", geeft hij aan. "Ongeveer het tegenovergestelde dus van wat in Nederland decennialang de norm was en is, met onze fetisj voor collectieve straffen, onze uitvakken als dierenkooien, onze overvloed aan combiregelingen en onze voortdurende uitsupportersverboden."
"Het zou een enorme overwinning betekenen als NAC - Ajax en FC Twente - Sparta veel vaker als voorbeeld dienen voor de toekomst", vervolgt Mossou, die wijst naar de politie, de 'angsthazige burgemeesters'. "Maar ook voor het voetbal en zijn liefhebbers, van wie 99 procent met heel veel plezier naar het stadion gaat, zonder daarbij voor enige vorm van overlast te zorgen. Straf de idioten, pak ze aan, isoleer ze, maar laat de overgrote meerderheid met rust. Durf te vertrouwen op de kennis bij clubs, professionals en suppportersorganisaties, die de veiligheidsrisico's veel beter kunnen inschatten."