Smal bevriend met Heracles-spits: "Dan is hij niet te genieten"

Gijs Smal
Gijs Smal Foto: © Pro Shots

FC Twente speelt zondagmiddag de derby tegen Heracles Almelo. Voor Gijs Smal en Jizz Hornkamp is het een bijzondere wedstrijd. De twee zijn al van jongs af aan beste vrienden en spelen zondag voor het eerst op het hoogste niveau tegen elkaar.

Hornkamp woont op een steenworp afstand van het Trainingscentrum van FC Twente in Hengelo, waar ook Smal in de buurt woont. "In De Rijp (een dorp in de gemeente Alkmaar, red.) woonden we op 800 meter afstand van elkaar, net als nu in Hengelo", vertelt Hornkamp in gesprek met de Tubantia. "Vroeger deden we veel met elkaar en sinds dit seizoen gelukkig ook weer." Zeker twee keer per zitten de spelers met hun vriendinnen bij elkaar. "De ene keer bij ons, dan weer bij hun. Eten, een avond spelletjes doen. We doen echt ontzettend veel samen."

De spits van Heracles Almelo komt niet vaak op het trainingscomplex, alleen onlangs toen de reserves van beide ploegen het tegen elkaar opnamen. "Dat was de enige maal dat ik er was om te kijken. Als ik thuis ben, ga ik echt niet naar het trainingscentrum toe. Wat heb ik er te zoeken?", aldus Hornkamp, die de eerste derby in Almelo miste vanwege een enkelblessure. "Ik was zenuwachtig, omdat ik wilde dat Heracles ging winnen. Toen wij de 2-2 maakten, sprong ik op van vreugde. De zitting van mijn stoeltje klapte omhoog, waardoor ik op de grond viel toen ik weer wilde gaan zitten!"

Hornkamp zal zondag voor het eerst meemaken wat de derby als speler betekent. "Derby's zijn wedstrijden die je echt wilt winnen. Het gaat om de sportieve eer, om te laten zien dat jouw club de beste is in de regio. Daar hebben we het over in de kleedkamer. Het leeft in onze groep. En anders hebben we Thomas Bruns nog, die de boel aanjaagt", meent de spits, die zondagavond niet met Smal gaat eten. "Als wij verloren hebben, zal ik daar weinig behoefte aan hebben. Omgekeerd is hij dan ook niet te genieten. Dus laat maar."

Lees meer:
0 reacties