"Smal lijkt in vele opzichten de perfecte vervanger van Hartman"

Gijs Smal en Alireza Jahanbakhsh
Gijs Smal en Alireza Jahanbakhsh Foto: © Pro Shots

Feyenoord wil zich komende zomer versterken met Gijs Smal van FC Twente. De linksback beschikt in Enschede over een aflopend contract en lijkt niet van plan te zijn om bij te tekenen. Voetbaljournalist Milan Keskin ziet in Smal de perfecte opvolger van Quilindschy Hartman, die mogelijk na een goed EK gaat vertrekken bij Feyenoord.

"Mocht Feyenoord erin slagen om Smal naar De Kuip te halen, dan haalt de club niet alleen een verdediger in huis die simpelweg niets heeft gekost, maar ook een die volgens data van SciSports de ideale vervanger van Hartman blijkt te zijn", schrijft Keskin van Footballtransfers.com. "Het tweetal heeft qua speelstijl een Similarity van liefst 100%, wat laat zien dat zowel Hartman als Smal precies dezelfde manier van spelen heeft bij hun club."

Keskin vervolgt: "De speelstijl van beiden kan daarmee het beste vergeleken worden met die van Jordi Alba, met wie Hartman en Smal eveneens een Similarity van 100% hebben. Het invoegen van Smal zal dan ook zonder enige problemen verlopen bij Feyenoord, aangezien Arne Slot qua tactiek of speelstijl niets hoeft te veranderen. Qua tactiek en speelstijl lijkt hij uitstekend in De Kuip te passen. Smal lijkt in vele opzichten de perfecte vervanger van Hartman komende zomer."

Toch zijn er nog wel verschillen tussen Smal en Hartman. "Hartman is namelijk veel meer bij het spel betrokken dan zijn mogelijke vervanger. De linksback verstuurt gemiddeld genomen meer passes en voorzetten per wedstrijd en telt opvallend genoeg ook meer onderschepping per wedstrijd."

"Daartegenover staat dat Smal meer dribbelacties in zet en juist over de linksbuiten heen gaat, daar Hartman juist het centrum op zoekt. Hoewel er veel verschillen te benoemen zijn tussen het tweetal, zijn de verschillen bijna te verwaarlozen", aldus Keskin.

Lees meer:
0 reacties