Stinkende sportschoenen? Bah! Zo reken je er voorgoed mee af

We hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt: Stinkende voetbalschoenen. De stank is werkelijk niet te harden en je blijft het liefst een paar meter uit de buurt. Nu is afstand houden heel Corona-proof, maar stinkende schoenen moeten toch echt een keer worden schoongemaakt. Hoe doe je dat? We vertellen het je graag in dit artikel.

Tip 1 – Zorg goed voor je sportschoenen

Een paar goede voetbalschoenen zijn belangrijk voor een voetballer.  Ze moeten fijn aanvoelen tijdens de wedstrijd. Wie weet scoort een voetballer met zijn lievelingsschoenen wel de goal van zijn of haar leven. Wil je graag de top bereiken en bijvoorbeeld ooit voetballen bij FC Twente, die hoog in de eredivisie statistieken staat? Dan is het heel belangrijk om goed voor je sportschoenen te zorgen. Zelfs de duurste voetbalschoenen gaan niet lang mee als dat niet gebeurt. Bovendien gaan ze zonder de juiste maatregelen snel stinken. Dit is niet alleen vervelend voor de omgeving, maar ook voor jezelf. Wie wil er immers op stinkende sportschoenen rondlopen?

Tip 2 – Zorg voor de juiste hygiëne

Niemand wil schoenen dragen die ruiken naar zweet. Gelukkig kun je dit redelijk eenvoudig voorkomen door een goede voorbereiding.  Dit heeft alles te maken met hygiëne. Was je voeten altijd grondig en geef ze eventueel een stevige scrubsessie. Op de manier reken je af met bacteriën die zich snel vermenigvuldigen. Zeep je zolen in en maak schoon tussen de tenen. Zorg er ook voor dat je voeten volledig droog zijn voordat je jouw sportschoenen aantrekt.

Tip 3  – Laat je sportschoenen niet in de tas zitten

Laat je voetbalschoenen na afloop van een wedstrijd nooit in de sporttas zitten.  Je kunt ze het beste thuis meteen eruit halen en ze vullen met een krant. Daarmee zorg je er voor dat het vocht uit de schoenen verdwijnt. Bacteriën die een vieze geur veroorzaken ontwikkelen zich namelijk in vocht. Zelfs een paar zweetdruppeltjes zorgen al voor dit probleem. 

Tip 4 – Draag sportschoenen niet meerdere dagen achter elkaar

Voetbal is de populairste sport van Nederland. Dagelijks zijn honderden voetballers op het grasveld te vinden, in de hoop de goal van hun leven te scoren. Wist je dat voetbalschoenen al meer dan een eeuw bestaan? Vroeger wist men waarschijnlijk niet altijd hoe je schoenen lekker kon laten ruiken, maar tegenwoordig gelukkig wel. Zo is het geen goed idee om sportschoenen meerdere dagen achter elkaar te dragen. We dragen elke dag schone sokken, dus waarom zou je dat niet doen met schoenen? Dit is met name een goed idee voor personen die veel transpireren. Draag daarnaast vocht afvoerende sokken. Deze speciale sokken zijn ideaal omdat ze de kans op zweetgeurtjes én blaren verkleinen.

Tip 5 -  Laat je sportschoenen in de schaduw staan

Maak het vullen van jouw sportschoenen met een krant tot een vaste routine. Het is een kleine moeite, en je voorkomt er vieze geuren mee.  Laat jouw voetbalschoenen nooit in de zon staan. Daardoor drogen ze uit en dat is niet goed voor de kwaliteit. Een schaduwrijke omgeving werkt het beste omdat het dan niet te vochtig en te droog is.  Zie het goed behandelen van je sportschoenen als een soort investering. Je hebt waarschijnlijk een flink bedrag neergeteld voor de schoenen, dus wil je ook dat ze zo lang mogelijk meegaan. Volg deze stappen om voorgoed af te rekenen met stinkende sportschoenen:

Tip 6 – Stop je schoenen een nachtje in de vriezer

Bacteriën ontwikkelen zich bij warme en vochtige temperaturen. Je kunt je voorstellen dat ze kou niet fijn vinden. Zodoende is het een goed idee om je stinkende sportschoenen een nachtje in de vriezer te stoppen. Doe er eventueel een kussensloop of plastic zak omheen. Laat de schoenen de volgende dag ontdooien en draag ze opnieuw.

Tip 7 – Gebruik alcohol of witte azijn om schoenen mee schoon te maken

Het is ook een goed idee om een spuitmengsel te gebruiken om bacteriën te doden. Denk bijvoorbeeld aan wrijvende alcohol. Dit antiseptisch middel verdampt snel en de drogende werking zorgt ervoor dat vocht snel verdwijnt.  Een ander handig ontsmettingsmiddel om bacteriën mee aan te pakken is witte azijn. Spuit een beetje witte azijn en water in de voering van de sportschoenen. Laat ze vervolgens minstens een halfuur aan de lucht drogen. Je zult merken dat de schoenen na afloop meteen beter ruiken!

Tip 8 – Gebruik baking soda, zeep of etherische oliën

Heb je alle bacteriën gedood? Dan is het tijd om het laatste restje stank dat ze hebben geproduceerd te verwijderen. Bijzonder genoeg kun je voor deze taak ‘baking soda’ gebruiken. Het staat erom bekend dat het bacteriële zuur neutraliseert. In feite heb je er slechts een paar gram van nodig.  Gebruik tenslotte wat zeep of etherische oliën om je sportschoenen lekker te laten ruiken.

Absorbeert vervelende geurtjes
Je kunt de zeep het beste ’s nachts in je schoen leggen. Omdat de zeep poreus is, absorbeert het vervelende geurtjes en laat het een fijne geur achter. Een paar etherische oliën druppelen helpt ook. Gebruik daarvoor een wattenstaafje. Binnen de kortste keren ruiken je voorheen stinkende sportschoenen ineens naar citroen of citrus, hoe heerlijk is dat!

 

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
17/12
Sparta Rotterdam
14:30
FC Twente
za
13/01
FC Twente
18:45
AZ
za
20/01
NEC
16:30
FC Twente
zo
28/01
Feyenoord
14:30
FC Twente
za
3/02
FC Twente
16:30
RKC Waalwijk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 15 46 45
2 Feyenoord 15 30 35
3 AZ 14 22 30
4 FC Twente 14 13 30
5 Go Ahead Eagles 14 5 22
6 Ajax 14 4 21
7 Sparta Rotterdam 14 1 21
Bekijk de hele stand