Streuer ziet 'gigantisch probleem': "Hoe ga je dit opvangen?"

Jan Streuer zit in de dug-out op het trainingscomplex van FC Twente
Jan Streuer zit in de dug-out op het trainingscomplex van FC Twente Foto: © Pro Shots

Jan Streuer was tussen 1990 en 2007 verbonden aan Vitesse. Zijn hart is daardoor nog altijd een beetje geel-zwart, zo vertelt de technisch adviseur van FC Twente aan Arnhem Sports.

"Als je zeventien jaar bij een club bent geweest, dat is heel lang. Bij Vitesse heb ik het langste gewerkt. Twente is weer een ander verhaal. Daar ben ik begonnen als speler toen ik achttien was. Waar je van jongs af aan bent gaan kijken, dat is meestal ook je favoriete club", geeft Streuer aan.

Bij Vitesse kwam hij in een andere situatie. "Ik deed altijd de contracten voor John van den Brom. Daardoor kwam hij bij Vitesse. Maar bij Vitesse heb ik verder niet gespeeld. Maar het is ook een deel van je leven geworden, omdat je daar zeventien jaar bent geweest. Eigenlijk zijn er in Nederland voor mij twee clubs: FC Twente en Vitesse, waar ik het beste gevoel bij heb."

De huidige situatie bij de Arnhemse club doet hem pijn. "Dat is heel jammer. Als je nu zou degraderen, dat is 34 jaar na de promotie. Vitesse heeft altijd een hele goede naam gehad. Aantrekkelijk voetbal gespeeld met goede spelers. Maar bij de club is veel veranderd, met name met de intrede van de buitenlandse beleidsbepalers. Toen is het heel anders geworden."

Waar het fout is gegaan bij Vitesse? "Nou, als er mensen komen met veel geld en die leggen alle tekorten bij, dan zeg je daar niet meteen nee tegen. Dat zie je ook bij veel Engelse clubs. Gaat het mis, dan kan het ook echt fout gaan. Als je ieder jaar meer uitgeeft dan dat er binnen komt, dan wordt het oppassen als een investeerder vertrekt. Dan heb je meteen een gigantisch probleem. En nu heb je zo'n situatie door de oorlog in Oekraïne."

"Daardoor moesten ze stoppen. Dat gaf meteen een groot probleem bij de club. Hoe ga je dit opvangen? Je ziet meteen wat de consequentie is: je kunt niet meer de salarissen betalen die je wil betalen, de kwaliteit van het elftal gaat naar beneden en nu sta je onderin, met de mogelijkheid om te degraderen", ziet Streuer.

Lees meer:
0 reacties