Ten Donkelaar: "Ik vond het een goede keuze van het bestuur"

Kees Rijvers
Kees Rijvers Foto: © Pro Shots

Issy ten Donkelaar groeide op bij Sportclub Enschede, maar bloeide op tot een belangrijke speler bij FC Twente. Dat opgroeien gebeurde onder Kees Rijvers. De legende van FC Twente overleed deze week op 97-jarige leeftijd.

"Toen we hoorden dat Rijvers onze trainer zou gaan worden, was ik op voorhand al heel tevreden", zegt Ten Donkelaar via de clubkanalen van FC Twente. "Rijvers was een topvoetballer geweest. Iedereen kende hem. Hoeveel interlands had hij wel niet achter zijn naam staan. Ik verwachtte dat hij ook een goede trainer zou gaan worden. Ik vond het een goede keuze van het bestuur."

Ten Donkelaar had daarvoor te maken met Friedrich Donenfeld. "Alles was beter. De benadering van de spelers, de training, de coaching. Rijvers had veel meer oog voor de speler zelf. Als er problemen waren in de selectie zag Donenfeld het niet of loste het niet op, Rijvers wel. Hij stond er tussen en voelde meteen wat er loos was met jou of met de groep. Je kon ook altijd terecht bij hem."

Voor Feyenoord, Saint-Étienne en Oranje uitgekomen had Rijvers veel ervaring. "Daardoor was Rijvers een pure topsporter. Hij vertelde me ooit dat hij bij Feijenoord zijn eigen eten had. Dat vond hij beter dan de voeding die de meeste jongens tot zich namen", vertelt Ten Donkelaar.

Ook op tactisch niveau werd er veel verbeterd: "Rijvers kende alle slimmigheden van de tegenstander. Dat was nieuw voor ons. Het tactisch plan waarmee wij de wedstrijd ingingen, klopte altijd. Ik snapte het soms niet eens. Dan begreep ik het pas na de wedstrijd."

Ten Donkelaar zag structuur in de trainingen: "De trainingen kon je uittekenen. Die waren altijd hetzelfde. Maandags uitlopen, op woensdag interval, donderdag altijd tactische training en vrijdag partij met het elftal waarmee hij wil gaan spelen. De voorhoede tegen de achterhoede", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties