Ten Voorde geeft tekst en uitleg: "Deze jongen heeft PDD-NOS"

Leon ten Voorde
Leon ten Voorde Foto: © NESimages

FC Twente won afgelopen weekend in eigen huis met 3-1 van Ajax, maar Leon ten Voorde (Tubantia) vindt het jammer dat Brian Brobbey na afloop racistisch werd bejegend bij De Grolsch Veste. De verslaggever stoorde zich echter ook aan diverse uitspraken over het incident bij de Tukkers.

"Sander Schimmelpenninck wil graag voorzitter worden van FC Twente, ooit. Met die ambitie op zak, kun je beter niet roepen dat in deze regio racisme net zo gewoon is als het kopen van een brood", schrijft Ten Voorde, die benadrukt dat hij de situatie rondom de Ajax-aanvaller betreurt. "FC Twente - Ajax: Je schaamt je als toeschouwer, als Tukker. Je schaamt je vooral als mens", erkent de clubwatcher, die zag dat bij de NOS 'alle alarmbellen' af gingen.

"Hugo Borst noemde de dader in deze krant de volgende ochtend een holbewoner en bij de KNVB hadden ze het over een stadionverbod van twintig jaar", constateert hij. "Die holbewoner bleek dus een jongen van 16 jaar te zijn en met toestemming mag ik het volgende over zijn achtergrond vertellen: deze jongen komt al vanaf zijn negende bij FC Twente, heeft PDD-NOS en wordt begeleid door een weerbaarheidscoach", weet Ten Voorde te melden.

"Symptomen van PDD-NOS zijn onder meer ‘dat je een achterstand of beperking in de sociale omgeving hebt, dat communiceren lastig is en dat iemand zich niet goed in een ander kan verplaatsen’. De puber heeft inmiddels een excuusbrief naar Brobbey en Ajax gestuurd", legt hij uit. "Al deze dingen praten niets goed en de wortel van het kwaad moet eruit. Het is alleen heel goedkoop vanuit een ivoren toren een halve volksstam neer te zetten als infantiel."

"Dat deed de vroegere adel toch alleen maar? Iets meer nuance, mag soms best. En dat geldt zeker voor ons, wij van de media", beseft Ten Voorde, die ook met een duidelijke oplossing komt. "Een stadionverbod helpt deze jongen niet, een stevig gesprek met Brobbey of een zwarte speler van FC Twente des te meer", besluit hij in zijn column op de website van Tubantia.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
wo
24/04
FC Twente
18:45
Almere City
zo
5/05
AZ
16:45
FC Twente
zo
12/05
FC Twente
14:30
FC Volendam
zo
19/05
PEC Zwolle
14:30
FC Twente
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 30 78 81
2 Feyenoord 30 54 72
3 FC Twente 30 26 60
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
Bekijk de hele stand