Ten Voorde wijst: "In Enschede zijn ze de verkramping voorbij"
Bij FC Twente kunnen journalisten, in tegenstelling tot andere topclubs, na afloop van een duel iedereen spreken wie zij willen. Het zorgde voor verbazing bij Freek Jansen, hoofdredacteur van Voetbal International, zo merkte Leon ten Voorde. "In Enschede zijn ze de verkramping al een tijdje voorbij, nu veel andere clubs nog."
"Als je als volger van een subtopper binnen 1.5 week op bezoek bent geweest bij PSV en Feyenoord, dan verbaas je weer over de manier van werken bij onze topclubs", schrijft Ten Voorde in zijn column voor de NSP. "Ze vinden de omgang met de media zelf vast heel professioneel, maar het is interessant-doenerij van de bovenste plank."
Bij PSV en Feyenoord ben je als schrijvende pers volgens Ten Voorde 'overgeleverd aan de grillen van de club'. "Zij bepalen welke speler er in de grote perszaal achter de microfoon gaat zitten. Een één-op-één-gesprek met een voetballer wordt door onze grootmachten gezien als een oneerbaar voorstel."
"Ze hebben het ooit ergens afgekeken bij de mondiale giganten en blijkbaar vinden ze dat het Nederlandse medialandschap zo overweldigend, dat je niet moet denken dat je zomaar eventjes een paar minuutjes met de linksback kunt praten. Alleen die gedachte al..."
Het kan ook anders, zo weet Ten Voorde. "Zo komen de spelers van Oranje keurig in de mixed zone en bij de Champions League is het zelfs verplicht . Dan kan het opeens wel bij onze clubs, die op dat soort dagen braaf naar de pijpen dansen van de UEFA."
De watcher van FC Twente gaat verder: "Een normaal denkende verslaggever snapt dat er soms situaties en omstandigheden zijn dat een voetballer een keer geen trek heeft. Of moe wordt om voor de zevende keer hetzelfde verhaal te vertellen. Wat clubs als PSV en Feyenoord maar niet willen begrijpen is dat je door een normale relatie met de pers veel meer bereikt dan met die verkramping."
"Van een afstand oordeel je als journalist stukken sneller, soms ongenuanceerder ook. Hoe anders kan de insteek worden als je even met de speler hebt kunnen praten. Dan krijgt die voetballer een gezicht en kan hij zijn kant van het verhaal vertellen", merkt Ten Voorde op. Zo ook het geval met Michel Vlap, na zijn fout in de wedstrijd tegen Feyenoord. "Dan kun je als club twee dingen doen: je laat hem via de achteruitgang wegglippen en in de bus plaats nemen."
"Of je zegt: Michel ga daar even staan, leg je gevoel bloot en je zult zien dat de toehoorders, kijkers, supporters en ja zelfs de zure journalisten een andere kijk krijgen, zonder daarbij de kritische blik te verliezen. Bij de topclubs snappen ze dat niet. Die vinden dat ze groot zijn, maar hebben niet door hoe klein ze denken. En dat allemaal uit angst", klinkt het.