"Toen Jody naar Ludogorets ging, zei hij: stop met werken, papa"

Jody Lukoki
Jody Lukoki Foto: © Orange Pictures

De wedstrijd tussen Ajax en Ludogorets heeft een bijzondere overeenkomst. Beide clubs hadden namelijk in het verleden voormalig FC Twente-speler Jody Lukoki onder contract, de voetballer die anderhalf jaar geleden overleed.

In gesprek met De Volkskrant blikt zijn familie nog eens terug op wie Lukoki was. Samen halen ze herinneringen op. Zo vertelt Jean-Marie Lukoki een van zijn favoriete herinneringen aan de voetballer. "Mijn favoriete momenten waren als Jody een dansje deed na een doelpunt. Een keer had hij tegen mij gezegd: let op papa, als ik vandaag scoor, maak ik een koprol voor je. Ik was zo trots toen het ook gebeurde."

Jean-Marie geeft toe dat voetbal tegenwoordig een minder prominente plek in zijn leven heeft. "Ik heb de eerste wedstrijd Ludogorets - Ajax (1-4) niet eens helemaal gezien. Ik zette de tv te laat aan. Ik kijk heel anders naar voetbal tegenwoordig. Het gaat een beetje op de automatische piloot. De echte interesse is verdwenen, het plezier. Ik hoef ook niet naar Jody te kijken op YouTube. Zijn voetbal zit in mijn geheugen gegrift."

Vrijgevig als Lukoki was, onderhield hij zijn hele familie, die het tegenwoordig zwaar hebben financieel. "Toen Jody naar Ludogorets ging, zei hij tegen mij: stop maar helemaal met werken, papa, dan kun je naar mijn wedstrijden komen kijken. Soms was ik drie maanden in Bulgarije. Ik kende iedereen bij de club en zij kenden mij."

Tot aan Lukoki’s tragische einde volgde zijn vader hem overal. FC Twente was daarom een fijne volgende stap. Het betekende een terugkeer naar Nederland. "Wij misten nooit iets van zijn loopbaan. Mijn vrouw en ik zijn overal gaan kijken. Bij PEC Zwolle, Cambuur, Ludogorets en Malatyaspor. Hij wilde eigenlijk niet weg uit Turkije, maar de club kon hem niet meer betalen. Toen heeft zijn zaakwaarnemer een andere club gezocht. Dat werd FC Twente. Wij dachten: dat is mooi. Dan is hij weer dichter bij huis."

Lees meer:
0 reacties