Twente-hooligans trapten man bijna dood: "Krijgt een hartstilstand"

Hammarby-supporters in Hengelo
Hammarby-supporters in Hengelo Foto: © Twitter Niek Bruggenkamp

De rellen na afloop van FC Twente - Hammarby resulteerden in een bijna-dood ervaring voor een van de Zweedse fans. Dit werd haarscherp vastgelegd. De fan was meer dood dan levend. Hooligans van de Enschedeërs schopten en sloegen de man.

"Op de camerabeelden is de bijna-dood van de Zweedse fan haarscherp vastgelegd. Tot hij van de trap naar beneden wordt geschopt. Daar, te midden van voeten en vuisten, komt geen camera. De Zweedse fan is niet klein en best sterk", opent Arjan te Bogt in TC Tubantia. "Even daarvoor heeft hij een man met een Schalke-bivakmuts, die hem probeerde aan te vallen, met een soort judoworp over een hek de gracht onder de tribune in gegooid. Het maakte van hem een doelwit voor de Twentse hooligans die ver in de meerderheid waren. Tegen die kracht van de massa bleek hij kansloos."

Vanuit de kant van FC Twente was er ook hulp voor hem. "Er zijn Tukkers die het voor deze meneer Johansson opnemen. Stewards en enkele goedwillende FC Twente-supporters vormen een kring rondom hem. Hij is er beroerd aan toe. De Zweedse fan wordt op het veld gelegd, waar hij veilig is van zijn tegenstanders en de hulpdiensten de schade bekijken. De Hammarby-fan krijgt een buis in zijn keel, zodat hij geïntubeerd kan worden. Later krijgt hij een hartstilstand. Die overleeft hij."

Vince (26) uit Enschede heeft spijt van zijn daad, zo zei hij deze dinsdag in de rechtbank in Almelo. "Dat ik in die staat kon zijn… Ik snap het nu zelf nog niet". Samen met zes anderen wordt hij verdacht van zware mishandeling van ‘de man in de blauwe trui’.

"Alle zeven verdachten kregen van de club een stadionverbod van vier jaar opgelegd. In de buurt van de Grolsch Veste mogen ze niet meer komen. En daar komt, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, een celstraf bij bovenop. De officier eiste tussen de 3 en 4,5 maanden onvoorwaardelijk tegen de mannen, voor hun rol op die voor FC Twente gitzwarte dag", vervolgt Te Bogt. 

Het slachtoffer bracht uiteindelijk een nacht in het ziekenhuis in Enschede door, deed aangifte en ging terug naar Zweden. "Zonder dat buisje in zijn keel had hij niet meer geleefd", zei de officier van justitie. "Hoe heftig moet dat zijn? Ik vrees dat hij er veel slechter aan toe is dan wij kunnen vermoeden."

Lees meer:
0 reacties