Valentijn Driessen kritisch: "Wat als Ajax 1 punt te kort komt?"

Valentijn Driessen
Valentijn Driessen Foto: © Orange Pictures

Valentijn Driessen zag dat Ajax op het allerlaatste moment toch niet gelijkspeelde tegen SC Heerenveen. De Amsterdammers leken de bal over de doellijn te werken, maar door het ontbreken van doellijntechnologie kon de VAR niet ingrijpen. Na het moment werd vrijwel direct afgefloten, waardoor de Friezen met 3-2 wonnen.

"Technologie en voetbal vormen niet altijd een vloeiende combinatie, getuige de vele discussies rond het instituut VAR", begint Driessen in zijn column in De Telegraaf. "Dit komt voornamelijk door de onvermijdelijke grijstinten, door besluiten op basis van interpretatie terwijl velen bij de invoering dachten dat alle beslissingen op het veld gevangen konden worden in zwart-wit. Niet dus. Doellijntechnologie is wel zo zwart-wit als je maar kunt bedenken", stelt hij.

"De bal is wel of niet geheel over de lijn", constateert Driessen. "De eerste reflex is altijd dat het kostenplaatje te extreem is voor drie of vier beslissende momenten per seizoen. De positieve of negatieve financiële gevolgen voor clubs kunnen zomaar een veelvoud van het aanschafbedrag behelzen. Wat als Ajax één punt te kort komt om zich te plaatsen voor de voorronde (FC Twente staat nu op plek 3, red.) van de Champions League? Of dat SC Heerenveen door de twee ’extra’ punten van zondag niet degradeert of zich juist kwalificeert voor Europees voetbal of de play-offs voor Europa?"

"Eredivisie-clubs moeten het mogelijk maken in hun stadions zoals ze ook aan allerlei veiligheidsvoorschriften moeten voldoen. Maak de aanwezigheid van doellijntechnologie één van de licentie-eisen om in de Eredivisie te mogen voetballen", adviseert hij. "Voor de financiering kan worden gekeken naar het totale tekengeld dat de Eredivisie ontvangt als gevolg van het definitieve akkoord tussen de Eredivisie CV en ESPN voor de verlenging van het televisiecontract vanaf medio 2025 tot de zomer van 2030. Dit zou gaan om een totaalbedrag van 70 miljoen euro", weet Driessen.

Lees meer:
0 reacties