Verbeek: "AZ houdt die strijd met Twente op den duur niet vol"

Gertjan Verbeek
Gertjan Verbeek Foto: © BSR Agency

AZ en FC Twente moeten vandaag winnen om kans te maken op een ticket voor de voorronde van de Champions League. FC Twente ligt op pole position, maar het kan nog alle kanten op gaan in de laatste speelronde. Noordhollands Dagblad sprak met Gertjan Verbeek die actief is geweest als trainer voor beide ploegen.

"De club is booming" merkt  Verbeek op over FC Twente, waar hij de leiding had toen had een dieptepunt bereikt. "Het is ongekend hoe FC Twente leeft in de regio”, begint Verbeek. "Er zijn plannen om het stadion uit te breiden en de sponsoren en supporters staan in de rij.” Twente gaf begin dit jaar aan het stadion, dat nu al veel groter is dan dat van AZ, op termijn te willen uitbreiden naar ruim veertigduizend zitplaatsen.

Verbeek ziet in FC Twente dé grootste bedreiging voor AZ in de toekomst. "Op dit moment heeft AZ nog een voorsprong. Ze doen het slimmer op de transfermarkt en de jeugdopleiding is veel beter. Maar als je ziet wat de potentie is van FC Twente. Ik schat zomaar in dat die club twee keer zo veel steun krijgt, ook financieel, vanuit het achterland. Ik denk dat AZ die strijd met Twente op den duur niet volhoudt.”

Verbeek geeft echter ook credits aan de Alkmaarders. "Het is echt ongelooflijk wat AZ presteert; al zó veel jaar Europees voetbal. Dat verwacht iedereen ook, dat AZ zich ’gewoon’ plaatst voor Europese toernooien. Trainers moeten daar maar mee omgaan. Al raakte ik mijn beste spelers kwijt, de club zei altijd: de doelstelling blijft Europees voetbal. En als dat lukt, vindt iedereen het de normaalste zaak van de wereld. Soms denk ik weleens: gek dat Noord-Holland AZ niet wat meer omarmt. Maar ja, er is concurrentie hè”, stelt Verbeek, gericht op Ajax

Verbeek denkt dat er echter nog wel tegenslagen zullen zijn voor de ploeg uit Enschede. "Arnold Bruggink komt als technisch directeur bij FC Twente steeds meer op eigen benen te staan, nu een paar ervaren bestuurders vertrekken. De vraag is hoe dat dan gaat. En wat betreft FC Twente wil ik wel even benadrukken: het is nu allemaal ’hosanna’, maar je leert de mensen om je heen pas écht kennen als het even tegenzit. Geen enkele twijfel: PEC Zwolle, de laatste tegenstander van Twente, is niet goed genoeg. Twente wint ’daar’ en dat zou ik ook terecht vinden. Want als je naar dit seizoen kijkt, vind ik dat FC Twente meer recht heeft op de derde plek dan AZ", zo concludeert de geboren Deventenaar.

Lees meer:
0 reacties