Verbeek: "Moedig van Pierre dat hij zich uit durft te spreken"

Gertjan Verbeek
Gertjan Verbeek Foto: © Pro Shots

Gertjan Verbeek sluit niet uit dat vrouwen succesvol trainer van een mannenelftal kunnen zijn. Wel denkt de oud-trainer van onder meer FC Twente dat het een enorme stap is.

Pierre van Hooijdonk kreeg veel kritiek omdat hij beweerde dat een vrouwelijke hoofdtrainer op geen enkele manier kan slagen in het mannenvoetbal. "In een tijd waarin je erg moet opletten wat je zegt, vind ik het moedig van Pierre dat hij zich uit durft te spreken. Zelf sta ik niet per se onwelwillend tegenover vrouwen als trainer in het mannenprofvoetbal. Ik denk wel dat je als vrouw heel sterk in je schoenen moet staan, wil je het er redden", meent Verbeek in het Algemeen Dagblad.

Met name de naam van Sarina Wiegman wordt vaak gekoppeld aan een mannenelftal. "Sarina Wiegman kan nog zo succesvol zijn geweest als bondscoach van de vrouwen; de stap om trainer van de Ajax-mannen te worden zal voor haar echt te groot zijn", verwacht Verbeek. "Wat te denken van het niveau, dat bij de mannen ver voor ligt op dat van de vrouwen. Of van de media-aandacht. En dan heb ik het nog niet gehad over de status, waarvoor voetballers gevoelig zijn."

Verbeek denkt dat mannelijke spelers een vrouwelijke hoofdtrainer niet direct serieus zullen nemen. "Een Steven Berghuis, die onder trainers als Erik ten Hag en Dick Advocaat heeft gewerkt. Denk je dat hij iets aanneemt van een vrouw die alleen vrouwen heeft getraind? Ik geloof zeker dat er goede vrouwelijke coaches zijn, absoluut. Maar laat ze eerst eens een prestatieve mannen-amateurclub gaan trainen, kijken hoe ze het in zo’n cultuur bevalt. Dan praten we daarna verder."

Lees meer:
0 reacties