Arno Vermeulen reëel: "Straks krijgen ze een paar miljoen minder"

Voor veel clubs in de Eredivisie dreigt een miljoenenstrop. Volgens Arno Vermeulen hebben de clubs nog altijd geen compensatie ontvangen voor de wedstrijden die zonder publiek werden gespeeld vanwege de coronamaatregelen.

"Er was een regeling tussen 13 november en 5 december toen de stadions leeg waren", zegt Vermeulen bij Studio Voetbal . "Dat noemen ze een sectorspecifieke regeling voor het betaald voetbal. Er was 30 miljoen euro voor het betaald voetbal voor drie speelronden om te compenseren dat er geen mensen in het stadion zaten. Dat was een goede regeling voor het betaald voetbal", blikt hij terug. Tijdens de lockdown kwam de NOW-regeling weer in werking en verviel de sectorspecifieke regeling. "Dat wilde het betaald voetbal niet. Ze hebben al een paar keer aangeklopt en op 10 februari weer een brief gestuurd om die andere regeling te verlengen. Het gaat echt om heel veel geld", aldus Vermeulen. "In die tussenliggende periode zijn er zeven speelronden geweest, dus dan praat je over 70 miljoen euro."

"Ik denk dat de clubs waar veel publiek is, daar het meeste last van hebben."

De clubs kunnen aanspraak maken op de NOW-regeling en de TVL-regeling, maar dat levert volgens Vermeulen 'slechts' 20 miljoen euro op. "Dan heb je het over een verschil van 50 miljoen euro. Ze gingen ervan uit dat de regeling werd opgelengd. Ik denk dat ze optimistisch waren en er van uit gingen dat die regeling sowieso door zou gaan en ietsje voor de muziek uitliepen", constateert hij. De KNVB en de Eredivisie CV zochten contact met minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport. "Ze hebben al vier weken lang niets gehoord en langzamerhand begint iedereen de indruk te krijgen dat ze er wel eens naast zouden kunnen zitten. Er moet natuurlijk ook geld naar het gasprobleem en defensie. Iedereen loopt te trekken aan het geld in Den Haag", beseft Vermeulen, die vreest dat het betaald voetbal niet het volledige bedrag zal krijgen. "En dan denk ik dat de clubs waar veel publiek is, daar het meeste last van hebben. Zoals Ajax, Feyenoord en PSV, die hebben daar absoluut het meeste last van", voorspelt hij. "Die moeten gaan rekenen hoe ze dit seizoen straks eindigen. Van Feyenoord weten we dat ze elke euro bij elkaar moeten schrapen. Straks krijgen ze een paar miljoen minder aan compensatie dan waar ze op gehoopt hebben. Dit is voor het betaald voetbal heel belangrijk. Er is een kleine kans dat het nog goed komt, maar het zou ook niet heel vreemd zijn als het mis gaat", besluit Vermeulen realistisch.

Lees meer: