Vier FC Twente-supporters veroordeeld: "Dat is aan FC Twente"

De Grolsch Veste
De Grolsch Veste Foto: © Pro Shots

De wedstrijd tussen FC Twente en FC Utrecht van 2021 was geen prettige. FC Twente-fans bekogelden Utrecht-fans met bekers met urine. Vier jonge mannen zijn veroordeeld tot taakstraffen van veertig uur, terwijl drie nog moeten wachten.

Ook werden er stenen gegooid waardoor mensen werden geraakt en geparkeerde auto's beschadigd raakten. "Wat bij alle drie opvalt, is dat u niet te boek staat als hardcore supporter", zegt de voorzitter geciteerd door de TC Tubantia in een longread. "We zijn nu 2,5 jaar verder. Er zijn geen aanwijzingen dat u tot de harde kern behoort. In uw verklaringen lees ik dat u allemaal meeliep met de groep."

Een van de daders gaat in op het incident: "Het was heel dom. Ik schaam mij heel erg. Je bereikt niets met dit geweld en bezorgt anderen schade. Het achtervolgt mij tot op de dag van vandaag." De advocaten van het drietal wilden vrijpleiting. Zij kregen van de KNVB en FC Twente boetes van rond de 550 euro en stadionverboden van 36 maanden. Daar was de officier van justitie het absoluut niet mee eens. "Dat gaat er bij mij niet in. Hun actie heeft ook strafrechtelijke gevolgen. Je moet niet zeuren over een stadionverbod. Dat wist je van te voren."

Het verhaal over de bekers urine is nooit echt bewezen. Stewards én FC Twente zelf betoogden dit incident echter met zekerheid. "Door die onbewezen verhalen, worden jullie zo boos dat je supporters en de ME gaat bekogelen. Dat is eigenrichting en daar moeten we heel ver vandaan blijven. Overigens vraag ik me af wat een familievak onder het uitvak doet, maar goed, dat is aan FC Twente."

De officier vindt ook dat het drietal goed wegkomt met hun straffen. "Bij het zien van de beelden en het lezen van de verklaringen van de ME, had er wat mij betreft ook geweld tegen de politie in de tenlastelegging mogen staan. Jullie komen er goed mee weg. Hoe halen jullie het in je hoofd?"

Lees meer:
0 reacties