Vitesse failliet? "Toen reageerde Paul van der Kraan best fel"

Paul van der Kraan
Paul van der Kraan Foto: © Pro Shots

Vitesse is achter de schermen druk bezig met een reddingsplan en Maasbert Schouten hoopt de club uit Arnhem te behoeden voor een faillissement. De Gelderse investeerder (52) beseft echter wel dat de hekkensluiter van de Eredivisie flink zal moeten bezuinigen. 

"Hét probleem van Vitesse is dat het voetbalbedrijf de laatste 25 jaar heel erg slecht is gerund", legt hij uit op de website van Voetbal International. "Wanneer heeft Vitesse beter gepresteerd dan de spelersbegroting? Zelden. Vitesse heeft een periode meegedaan in de subtop, maar gezien de uitgaven was dat in die jaren ook het minste dat je mocht verwachten. Het is nou niet zo dat Vitesse dicht bij Champions League-deelname in de buurt is gekomen", aldus Schouten.

"Er is geen cultuur van outperformance. Dat heeft ook te maken gehad met de Russen, die toch wel aanvulden", beseft hij. "Mijn doel is om sinds mensenheugenis wel te gaan outperformen met Vitesse. Daarvoor is een cultuurverandering nodig. Het valt me bijvoorbeeld op dat het woord benchmarking vaak valt in Arnhem. Er wordt gekeken naar wat andere clubs doen, in plaats van te kijken hoe je zelf meer uit je middelen kan halen", vervolgt Schouten.

"Het is prachtig om te vergelijken met FC Twente en AZ, maar ik vind het niet zo relevant hoeveel mensen daar op marketing zitten", reageert hij. "Als wij het met één goede marketeer kunnen doen, hoeven wij er niet vijf te hebben, omdat de voorbeeldclubs er ook vijf hebben. FC Dordrecht vind ik een goed voorbeeld. Kijk eens wat ze daar voor elkaar krijgen met één miljoen spelersbudget", vertelt Schouten, die ontkent dat Vitesse een zogenoemd 'plan Arnhem' heeft. "In mijn optiek is een plan Arnhem een concept dat samen met de gemeenschap ontstaat. Maar dat was het niet", constateert hij.

"Het kwam erop neer dat Paul van der Kraan een rekensom aan de ondernemers heeft gepresenteerd waaruit bleek dat er twintig miljoen nodig was. En wij moesten dan blij zijn dat we dat mochten financieren. Een begrotingstekort van zes miljoen per jaar werd daar als feit gepresenteerd", blikt hij terug. "Ik geloof niet dat zo’n tekort nodig is. Toen ik mijn vinger opstak om te vragen naar de gegevens achter de berekening, reageerde Paul van der Kraan best fel. Het kwam erop neer dat ik mijn mond moest houden. Nou, op die manier doe ik niet mee", besluit Schouten kritisch. 

Lees meer:
0 reacties